Obama Ortadoğu ve Avrupa turunda

Geçtigimiz cumartesi günü turuna başlayan Amerika Birleşik Devletlerinin Demokrat Başkan Adayı Barak Obama’nın ziyareti Afganistan, Irak, İsrail, Ürdün, Fransa, Almanya ve İngiltere’yi kapsıyor. Her ne kadar gezi dış ülkeleri kapsıyorsa da gezi başkanlık kampanyasının bir parçası. Obama’nın en çok eleştirilen tarafı dış politikada Cumhuriyetçilerin adayı John McCain karşısında çok tecrübesiz olması.

- Köşe Yazısı
23 Temmuz 2008 Çarşamba

Geçtigimiz cumartesi günü turuna başlayan Amerika Birleşik Devletlerinin Demokrat Başkan Adayı Barak Obama’nın ziyareti Afganistan, Irak, İsrail, Ürdün, Fransa, Almanya ve İngiltere’yi kapsıyor.

Her ne kadar gezi dış ülkeleri kapsıyorsa da gezi başkanlık kampanyasının bir parçası. Obama’nın en çok eleştirilen tarafı dış politikada Cumhuriyetçilerin adayı John McCain karşısında çok tecrübesiz olması.

Obama İsrail’i ziyaret ederek ABD’deki Yahudi seçmenlere ve kampanyasına bağış yapanlara İsrail’e sınırsız destek vereceğini vurgulayacak. Obama bu güne kadar gelmiş geçmiş en az Yahudi desteği alan demokrat aday olarak görülüyor. İsrail’e ziyareti, bu imajı değiştirme çabasında olduğunun bir kanıtı. Obama’nın gezi takvimi güvenlik gerekçesiyle gizli tutulmakta. Obama cumartesi günü Afganistan’ı ziyaret ederek turuna başladı. Obama Afganistan’da Devlet Başkanı Hamit Karzai ile bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada ABD’nin Taliban ve El-Kaide’yi yenilgiye uğratmak için uygulanan stratejinin yeterliliğini değerlendirdiklerini söylendi.

Obama’nın danışmanları yaptığı açıklamalarda “Afgan hükümetine mesajımız şu: Biz ABD ve NATO olarak güçlü ortaklık istiyoruz. Bu ortaklık, bizden  tarafımızdan daha fazla kaynak verilerek, sizin tarafınızdan da Afgan halkının yaşam kalitesini arttırarak var olabilir” dediler.

Karzai ve ABD’li yetkililer yaptıkları görüşmede eğitim, sağlık hizmetleri Afgan polisi ve askerinin durumlarını ele aldılar. Karzai’nin danışmanı Hamidzada ise görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “Şu ana kadar yaptığımız belirgin gelişmeyle beraber önümüzdeki zorlu yoldaki engelleri de konuştuk” dedi.

Obama başkan seçilmesi durumunda bölgeye 7,000 asker daha yollayacağını söyledi. Irak’ta görev yapan askerlerinin bir kısmının Afganistan’da da görev yapacağını belirten Obama ayrıca askerlerin sadece Taliban ve El-Kaide ile savaşacağını söyledi.

Pazartesi günü Irak’ın başkenti olan Bağdat’a varan Obama Başbakan Nuri El-Maliki ve üst düzey Iraklı yöneticilerle görüştü. Iraklı yetkili, 2010 yılına kadar ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesini istediklerini ümit ettiklerini söyledi. Iraklı yetkililere göre Obama ile Maliki arasında yapılan görüşmede asker çekme konusu gündeme alınmadı. Ancak iki tarafın da asker çekmek için planları var. Obama başkan seçildikten 16 ay sonra askerlerin çekilebileceğini söylerken Irak tarafından ise 2010 yılına kadar tüm ABD askerlerinin çekilmesi beklentisi var.

Ufak görüş ayrılığına rağmen Maliki Obama’nın çekilme planını desteklemekte. İki tarafta takvim ve zaman çizelgesi yapılmasına karşı. Bu tip planların çekilme surecine ve hem askerlerin güvenliğini hem de sivil halkın güvenliğini tehdit edeceğine inanılıyor.