ADL’nin anketinden İsrail’e destek çıktı

- Köşe Yazısı
4 Şubat 2009 Çarşamba

Yahudi Kuruluşlarından ADL’nin (Anti-Defamation League) yaptırdığı ankete göre Amerikan Yahudilerinin yüzde 79’u İsrail’in Gazze’ye karşı olan operasyonun destekledi. Ankete katılanların yüzde 17’si ise İsrail’in harekâtını ölçüsüz olarak değerlendirdi. Anket 400 Amerikan Yahudi’si arasında 13 Ocak ile 19 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Anketten çıkan başka bir sonuca göre ise halkın yüzde 81’i bölgedeki şiddetin artmasından Hamas’ı sorumlu tutmaktalar. Katılımcıların sadece yüzde 14’ü İsrail’i suçlamakta. Anketten çıkan başka bir sonuç ise; Amerikan Yahudilerinin yüzde 63’ü Batı Şeria’da ve Gazze’de bağımsız bir ‘Filistin Devleti’ kurulmasını destekliyor. Ankete katılanların yüzde 66’sı İsrail’in Gazze’den 2005 yılında çekilmesini onayladı.

J Street gibi ılımlı ve barış yanlısı Yahudi gruplar ise İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı operasyonu eleştirdi. ADL, İsrail’in her tür hareketini destekleyen bir kurum olarak bilinmekte.

ADL’nin Ulusal Direktörü Abraham Foxman anket ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Anketteki bulgular Amerikan Yahudi halkı arasında görüş ayrılıkları olduğu tezini çürütürken, İsrail’in Hamas’a olan operasyonunun desteklendiği anlaşıldı” dedi. Foxman ayrıca “Yahudi Cemaati İsrail’in Hamas’ın roket saldırılarının durdurulması gerektiğini ve terörizm altyapısının çökertilmesi gerektiğinin öneminin farkında ve bunu desteklemekte” dedi. Foxman bunun yanı sıra “Yahudi cemaati farklı görüşlere her zaman açıktır; ne yazık ki bazılarının bu konu hakkında derin görüş ayrılığında olduğumuzu düşünmesinin altında çıkar yatmaktadır” dedi.

Yeni BM Temsilcisi’nden İsrail’e uyarı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Birleşmiş Milletler yeni Özel Temsilcisi Susan Rice ABD’nin İsrail’den savaş sırasında yaşanmış olan suiistimal iddialarının araştırılmasını beklediğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Obama Yönetimi tarafından BM’nin Özel Temsilcisi olarak atanan Rice geçtiğimiz hafta Perşembe günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada İsraillilerin ve Filistinlilerin kayıplarının yanı sıra zorlu hayat şartlarında yaşayan Filistinlilere insani yardım ve Gazze’nin yeniden inşası için acilen yardım gerektiğini söyledi. Rice ayrıca Hamas’ı uluslararası hukuku çiğnemekle suçladı.

Rice konuşmasında “Hamas İsrailli sivillere karşı İsrail’in güneyine roket saldırıları sırasında kendi teröristlerini korumak için sivil tesisleri kullanarak uluslararası insani yasaları ihlal etti” dedi. Rice ayrıca “Savaş sırasında birçok suçlama İsrail’e yöneltildi” dedi. Rice ayrıca İsrail’in bu suçlamaları araştırmasının yükümlülüğünde olduğunu ancak uluslararası cemaatin bu sorunları politika malzemesi yapmasından kaçınılması gerektiğini söyledi.