ABD’de İsrail yanlısı ve karşıtı gösterilerin yanı sıra antisemitizm de artıyor

- Köşe Yazısı
14 Ocak 2009 Çarşamba

İsrail’in Gazze Şeridi’ne operasyonu üçüncü haftasına girerken, ABD’de İsrail yanlısı ve karşıtı gösteriler devam ediyor.

Geçtiğimiz Pazar günü, New York’ta bulunan İsrail Başkonsolosluğu önünde İsrail’i destekleyen bir miting düzenlendi. Birçok Yahudi kuruluşu mitinge sponsor olurken 8.000 kişinin mitinge katıldığı tahmin ediliyor. Yahudi cemaat liderlerinin yanı sıra birçok politikacı da mitinge katıldı.

Mitinge katılan New York Eyaleti Valisi David Paterson İsrail’e desteğin çok önemli olduğunu vurgulayarak Dökme Kurşun Operasyonu’nun başlamasının ardından antisemitizmin arttığını belirtti.

New York Senatörü Charles Shumer ise mitingde İsrail’in kendini en insancıl şekilde savunduğunu ve Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlilere İsrail’in onların düşmanları olmadığını ancak Hamas’ın onların düşmanı olduğunun altını çizdi.  New York Eyaleti’nin Temsilciler Meclisi Üyesi Peter King ise İsrail’in kuvvetli bir şekilde desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Aynı anda 40 kişi bu mitingin karşısında karşı gösteride bulunarak hemen ateşkes ilanı ve İsrail’in ve Hamas’ın sivilleri öldürmesinden dolayı kınanması gerektiğini belirttiler.

İsrail yandaşları Pazar günü ayrıca Washington’da Barack Obama’nın kaldığı otelin yakınlarında İsrail’e destek mitingi düzenledi.

Mitingi düzenleyen Haham Shmuel Herzfeld seçilmiş olan başkana sözlerini hatırlatarak İsrail’e destek vermesini istediğini söyledi.

Geçtiğimiz Temmuz atında Sderot kasabasını ziyaret eden Obama “Eğer birileri gece kızlarım uyurken evime roket atmaya çalışırsa, bunu durdurmak için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım ve aynı şeyi İsraillilerden de beklerim,” demişti.

Mitinde “İsrail barış istiyor. Hamas savaş” ve “Roketlere Hayır” gibi sloganlar atıldı.

Miting organizatörlerinden Aviva Tessle kısmen patlamış olan Kassam roketini göstererek Sderot kasabasının yaşadığı dramı ve Hamas’ın İsrail için olan tehlikesini anlattı.

Miting, Obama ailesinin kaldığı otelin bir sokak ötesinde gerçekleşti.

Haham Herzfeld geçtiğimiz günlerde aynı noktada İsrail karşıtı gösteriler yapıldığının altını çizerek “Biz de hem kendi mesajımızı iletmeye geldik hem de İsrail’de yaşayan kardeşlerimizle olan dayanışmamızı göstermek istedik,” dedi. Herzfeld “Yeni Başkan Washington’a geldi ve sesimizi duyması gerek” diye ekledi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne başlattığı operasyondan bu yana ABD’de de antisemitizm artmakta. Geçtiğimiz hafta Chicago’da bulunan üç sinagoga zarar verildi. Bazı sinagoglara taş atılarak cam ve kapıları kırılırken sinagogun duvarlarına ise “İsrail’e ölüm” ve “Özgür Filistin” gibi yazılar yazıldı. Chicago’daki Yahudi Okulu da geçtiğimiz hafta bomba tehdidi aldıklarını bildirdi.