Yahudi liderler Obama’nın temsilcileriyle görüştü

- Köşe Yazısı
24 Aralık 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz Perşembe günü 29 Yahudi kuruluşlarının liderleri ile Barack Obama’nın geçiş takımı ile bir araya geldi. Birleşmiş Yahudi Kuruluşları lideri William Daroff iki saatten fazla süren görüşmede içişleri ve uluslararası ilişkiler konuşulduğunu söyledi. Daroff toplantıda ekonominin durumu, kilise-devlet ilişkileri, yargı atamaları, enerji bağımsızlığı, İran ve Ortadoğu barış süreci konuşulduğunu söyledi.

Daroff “Obama’nın geçiş takımı neredeyse tüm ulusal Yahudi kuruluşlarını yuvarlak masa toplantısına çağırarak Yahudi toplumunu ilgilendiren her konuya değinerek bilgi alışverişinde bulunuldu” dedi. Daroff ayrıca “Sol eğilimli gruplar, sağ eğilimli gruplar ve bizim gibi arada kalmış merkezi grupların katılmış olması eşi benzeri görülmemiş bir örnek” dedi. Daroff, Amerikan Yahudilerinin bu kadar geniş çerçevede temsil edilmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

ABD’nin en büyük Yahudi kuruluşu American Israel Public Affairs Committee (AIPAC)’ın yanı sıra İsrail yanlısı Israel Policy Forum, Americans for Peace Now, Brit Tzedek v'Shalom and J Street ve Zionist Organization of America grupları da toplantıya dâhil edildi. Bush Yönetimi genelde Yahudi gruplar ile daha az katılımlı ve büyük kuruluşlara yönelik toplantılar düzenlenmekteydi.

Bush, Abbas ile Washington’da buluştu

Getiğimiz Cuma günü ABD Başkanı George W. Bush, Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ı Beyaz Saray’da ağırladı. Bush kendi dönemi sırasında Ortadoğu barış görüşmelerinin sonuçlanamadığı ancak İsrail ve Filistinlilerin sorunu çözmeye yönelik önemli adımlar attıklarını söyledi.

Abbas ile Oval Ofiste basın mensuplarını kabul eden Bush “Hiç şüphesiz, çok zorlu bir süreç, ancak herkes bu süreçte çok yol aldığımızı kabul etmeli” dedi.

Abbas ise Bush ile aynı fikirde olduğunu belirterek “Bazıları tüm çabaların boşa gittiğini öne sürebilir ancak ben buna inanmıyorum” dedi.

Bush’un görev süresi dolmadan iki liderin son görüşmesi olması sanılıyor. İki lider de birbirlerini överek barış sürecinde neler kaybedildiğine değil neler kazanıldığına bakılmasını istediler. Buluşma Birleşmiş Milletlerin barış görüşmesini desteklemesinin birkaç gün ardından meydana geldi. Barış görüşmeleri geçtiğimiz yıl Annapolis’te başlamıştı.

Abbas, Bush yönetimi sayesinde barış görüşmelerinde önemli bir ilerleme sağlandığı bu sürecin yeni başkan Barack Obama ile devam etmesini umduğunu söyledi.