Madoff’un dolandırıcılığı Yahudi dünyasını da vurdu

- Köşe Yazısı
17 Aralık 2008 Çarşamba

Yahudi iş adamı Bernard Madoff, 50 milyar dolarlık dolandırıcılık suçlamasıyla gözaltına alındı. Sahte tahvil ve sahte hedge fonları ile birçok ünlü işadamı ve kuruluşu dolandıran Medoff 11 Aralıkta yetkililere kendisini teslim etti.

Madoff’un dolandırıcılığı Yahudi dünyasında da büyük yankı uyandırdı. Madoff’un şirketine para yatıran birçok Yahudi kişi ve kuruluşlar dolandırıcılıktan dolayı zarar gördü.

Paralarını Madoff’a yatıran iki Yahudi kuruluşu iflas etti. Bunlardan biri Robert Lappin Foundation (Robert Lappin Vakfı). Bu kuruluş tüm parasını yani sekiz milyon dolarını Madoff’a kaptırmasından dolayı kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. Batan diğer kuruluş ise her yıl İsrail’e ve Doğu Avrupa’ya 12,5 milyon dolar yardım eden Chais Family Foundation. İlik nakli için gerekli veri tabanı oluşturan bir başka Yahudi kuruluşu The Gift of Life Foundation, kurumun Madoff’a kaptırılan para yüzünden acilen 1,8 milyon doların toplanması gerektiğini kendi internet sitesinden duyurdu.

Yahudi kuruluşlarıyla yakın ilişkide bulunan Madoff, New York’ta bulunan Yeşiva Universitesi’nin mali işler sorumluluğunu da üstleniyordu. Yeşiva Üniversitesi’nden yapılan açıklamada ise en az 100 milyon dolar kaybedildiği belirtildi.

Üniversiteden yapılan açıklamada, açığa çıkan skandaldan şoke oldukları belirtildi. Ayrıca Madoff’un üniversitedeki tüm görevlerinden istifa ettiği belirtildi. Yeşiva Üniversitesi avukatların ve mali müşavirlerin Madoff’un üniversite ile ilgili olan tüm ilişkisini soruşturmaya başladı. Yeşiva Üniversitesi yönetimi soruşturma tamamlanana kadar herhangi bir açıklama yapmama kararı aldı.

Madoff’a ünlü isimler de parasını kaptırdı. Yönetmen Steven Spielberg’in kurduğu Wunderkınder Foundation ve Soykırımdan kurtulan Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Elie Wiesel’in kurduğu Foundation for Humanity kuruluşları da dolandırıcılıktan nasibini aldı. Medya patronu Mortimer Zuckerman da dolandırıcılıktan dolayı önemli ölçüde zarar görüldüğü belirtildi.

Madoff’un dolandırıcılığı yüzünden zarar gören diğer isimler ise beysbol takımı olan New York Mets’in sahibi Fred Wilpon, GMAC finansal servisi Genel Müdürü Ezra Merkin, ve Amerikan futbolu takımı olan Philadelphia Eagles’ın sahibi Norman Braman önemli ölçüde para kaybetti. Bu üç işadamı da en az on milyon dolar kaybettiklerini açıkladılar. Los Angeles’ta bulunan Jewish Community Foundation ise 18 milyon dolar kaybettiğini açıkladı.