NY’de Erdoğan-Peres zirvesi

- Köşe Yazısı
19 Kasım 2008 Çarşamba

13 Kasım Perşembe günü New York’ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres bir araya geldi.

Geçtiğimiz hafta ABD, Birleşmiş Milletler olağan yıllık toplantısı nedeniyle dünya liderlerini ağırladı. Bu liderler arasında Türkiye’yi Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil ederken İsrail’i de Devlet Başkanı Şimon Peres ile Dışişleri Bakanı Tzipi Livni temsil etti.

İki ülkenin liderleri geçtiğimiz Perşembe günü New York’ta görüştü. Erdoğan, İsrailli liderlere İsrail ve komşuları arasında sağlanması gereken barış için çalışacağına söz verdi. Erdoğan İsrail’den 10 Şubat’ta yapılacak seçimlere Suriye ile barış görüşmelerine devam etmesini istedi.

Peres ise İsrail’in tüm komşuları ile barış yapmak istediğini söyledi. Peres ayrıca Suriyelilerin İsrail ile mi İran ile mi barış yapmak istediklerine karar vermek zorunda olduğunu belirtti.

Peres “ İsrail, İran’lı silahlı grupları Golan Tepeleri’nde görmek niyetinde değil” dedi. Sözlerine devam eden Peres “Suriye hangi politikayı izleyeceğine karar vermek zorunda. Terör, şiddet, dini aşırılık ile bağı olan İran’la mı yoksa ekonomik kalkınmayı ve huzuru getirecek olan İsrail ve batı dünyası ile barışı mı” dedi.

Peres Türkiye için ise İran’ın tersi olan demokratik Müslüman ülke dedi.

Erdoğan ayrıca Filistinlilerle ikili görüşmelerin devam edeceğini ümit ettiğini dile getirdi.

Peres ise bu konuyla ilgili İsrail ile Filistin Özerk Yönetiminin sınırlar, güvenlik ve mülteciler konusunda kısmi bir anlaşmaya varıldığını ancak tam barış anlaşmasına varabilmek için daha zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Görüşmeden evvel Ortadoğu ile ilgili brifing veren Livni barışa ulaşmanın en iyi yolunun iki devletin varoluşunu garantileyen bir anlaşma olacağını vurguladı.

Livni ayrıca ‘Filistin Devleti’nin kurulması ile mülteci sorununun ortadan kalkacağını çünkü mültecilerin artık bir devlete sahip olacağını ve İsrail’e dönmelerini gerektirecek durumun ortadan kalkacağını ifade etti.

Livni ayrıca “Eğer 1948 yılında İsrail’i terke etmiş mülteci sorunu varsa, bu artık İsrail’in sorunu değildir” dedi.

Livni, ziyareti sırasında ABD Başkanı George W. Bush, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve eski ABD Başkanı Bill Clinton ile görüştü.