Uluslararası Yahudi liderler Papa’yı ziyaret etti

- Köşe Yazısı
5 Kasım 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Amerikan Yahudi Komitesinin (AJC) dinler arası ilişkiler uluslararası direktörü Haham David Rosen başkanlığında uluslar arası Yahudi delegasyonu, Papa Benedict’i Vatikan’da ziyaret etti. Görüşmede Katolik-Yahudi ilişkileri ele alındı. Toplantının ana gündemi ise 2. Dünya Savaşı sırasında yaşanan olayların arşivinin açılması ve o dönemde görevde olan Papa 12. Pius’un azizlik mertebesine çıkarılması oldu.

Papa,  heyetteki katılımcılara Papa 12. Pius’ı azizlik mertebesine çıkarılması ile ilgili erteleme kararını düşündüğünü söyledi. Toplantının ardından ise Vatikan yetkilisi ise Papa’nın konu ile ilgili yorumunun hiçbir bağlayıcılığı olmadığını söyledi. Haham Rosen ise bu konun Yahudiler açısından hassasiyetinin Papa tarafından algılandığını belirtti.

Uluslararası komite adına Haham Rosen ayrıca 2. Dünya Savaşı ile ilgili arşivlerin halka açılmasını istedi.

Rosen açıklamasında bazı Hıristiyanların birçok Yahudiyi kurtardığını ancak trajik olan bu dönemde uygulanmış olan politikaların araştırılması ve değerlendirmesi için gereken adımların atılmasının iki din mensupları için de saygınlık getireceğini söyledi.

Rosen, Papa Benedict tarafından Papa Şövalyesi Komutanlık onuruna layık görüldü. Rosen Vatikan tarafından onurlandırılan ilk İsrailli ve Ortodoks hahamı oldu. Papa, Hıristiyanlar ile yan yana durarak ve tam destek vererek dünyadaki zalimliğe ve vahşete karşı beraber savaştığından dolayı minnettarlığını sunarak Rosen’i onurlandırdı.

Yahudi Ajansı'ndan büyük bütçe kesintisi

Yahudi Ajansı  (Jewish Agency for Israel) 2009 yılı bütçesinde 45 milyon dolarlık kesintiye gitti.

Örgüt yeniden yapılanıp ve yönetim masraflarını keserek on iki buçuk milyon dolarlık bütçe kesintisini buradan sağlıyor.  Bunun yanı sıra kuruluş İsrail’deki örgütlere geleneksel olarak verilen önemli miktardaki yardımları da azaltacak. Örgüt ayrıca on üç milyon dolara varan kesintiyi ise yapılacak olan aktiviteleri iptal ederek sağlayacak. Ancak kuruluştan yapılan açıklamaya göre yapılması gereken önemli aktivitelerin hiçbirine kısıtlama getirilmeyecek.

Kuruluş 2003 yılından bu yana is gücünde yüzde 20 küçülmesine rağmen birçok çalışanın işten çıkarılması gündemde.

Kuruluşun bütçe kesintisi ABD dolarının Şekel’e karşı olan değerini kaybetmesi ve enflasyonun artmasından kaynaklanıyor.