Ekonomi ABD’deki Yahudi kuruluşlarını da vuruyor

- Köşe Yazısı
2 Temmuz 2008 Çarşamba

ABD Dolarının diğer para birimleri karşında değer kaybetmesi yurt dışına yardım yapan Yahudi kuruluşlarını da etkilemekte. Bu yüzden bazı kuruluşlar tasarruf etmek amacıyla bazı elemanlarını işten çıkartıp bazı hizmetleri kesiyorlar.

Jewish Agency for Israel geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda bu mali yılda açığın 20 ile 30 milyon dolar arasında olacağı, önümüzdeki mali yılda da açığın 45 milyon dolar olacağını öngördü. Bir başka Yahudi örgütü olan American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) ise uluslararası operasyonlarda kayıplarının 60 milyon dolar olacağını tahmin etti. JDC gectigimiz haftalarda 60 çalışanını işten çıkarttı. Diğer Yahudi kuruluşları da mali durumda çok sıkışık olduklarını açıkladı.

Bütün sivil toplum kuruluşları aynı sorunu paylaşmakta. Giderleri başka birimde olmasına rağmen bu kuruluşlar geliri dolar üzerinden hesaplamakta. ABD Dolarının bir çok para birimi karsısında değerini kaybettiğinden bunun yanı sıra bütün dünyada benzin ve gıda fiyatlarının artması bütün sivil toplum örgütlerinin bütçesini zorlamakta.

The Chronicle of Philanthropy Dergisi’nin editörü “Çok büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Sivil toplum kuruluşları yardım ulaştırabilmek için çok daha fazla masrafı yapıyor. Bununla beraber ekonominin durumu yüzünden bağış toplamakta da güçlük çekiliyor” dedi. 

Amerika’daki Yahudi kuruluşları en çok iki ülkeye mali yardımda bulunmakta. Bu ülkeler İsrail ve Rusya. İki ülkenin para birimleri ABD Dolarına karşı çok kuvvetli olması yardımı zorlaştırmakta.

JDC, doların diğer para birimlerine karşı değeri düşmesinden dolayı tüm faaliyetleri gözden geçirme kararı aldı. Bu faaliyetler içinde kültürel faaliyetlerden yaşlılara gıda ihtiyacına kadar bulunmakta. JDC bağış miktarının artması durumunda bile bazı faaliyetleri kısacağını açıkladı.

Jewish Agency ise için durum daha vahim. Geçtigimiz yılda Amerikan doları İsrail’in para birimi olan şekel’e karşı yüzde 20 değer kaybetti. Bu değer kaybı kurulusun bütün finansal planlamasını alt üst etti. Jewish Agency’nin başkanı Richard Pearlstone geçtiğimiz günlerde 2008 yılı bütçesi için 1 doların 4.25 şekele denk geleceklerini düşündüklerini ancak bu oranın su an 3.38’de olduğunu söyledi.