Habad Rusya’ya karşı zafer kazandı

Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi Rusya arşivlerinde bulunan Habad-Lubavitch ile ilgili belgeleri Rusya’dan ABD’ye getirilmesini kararlaştırdı

- Köşe Yazısı
25 Haziran 2008 Çarşamba

Habad’in neredeyse 20 yıllık mücadelesi sona yaklaştı. Arşivde 12,000 dini yazıt ve 25,000 sayfalık Habad’in felsefesi üzerine elyazması bulunmakta. Bunun yani sıra 18. yüzyıldan kalma Yahudi yasalarının ve 20. yüzyılın başlarına kadar olan Yahudi tarihi mevcut olduğu kitaplarda bulunmakta.

1992 yılından bu yana bu belgelerin ABD’ye taşınmasını isteyen Habad yöneticileri ABD mahkemesinin de desteğini aldı.

Bu belgelerin ABD’ye iadesi için 1992 yılında Rusya’ya başvuran Habad yöneticileri başta olumsuz yanıt aldı. Bu yanıtın ardında Rusya’daki hukuk siteminin değişmesinin ardından 10 yıl boyunca Rus hükümeti ile temasta kaldı.

1990’lı yıllarda ABD hükümeti de bu konuda Rusya’ya diplomatik girişimlerde bulunmuştu. Dönemin ABD Başkan Yardımcısı Al Gore Rusya’dan Habad belgelerini isterken bugünkü Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ta bu konu üzerinde durmakta.

Belgelerin ABD’ye getirilmesi için Temsilciler Meclisi ve Senato’da 2005 yılında harekete geçmişti. ABD Senatosu’nun tüm üyeleri ve Temsilciler Meclisindeki 350 üyeden fazlası bu belgeleri istediğine dair dilekçeye imza attılar.

New York’ta bulunan Agudas Chasidei Habad kütüphane sorumlusu Rav Shalom Dovber Levine defalarca Rusya’ya giderek bu belgeleri ABD’ye getirtmek istemiş. Bu konuda başarılı olamayan Levine en azından belgelere ulaşıp inceleme yapabilmiş.

Levine bu belgelerin öğrenciler için eşsiz olduğunu ve Habad felsefesini çok iyi anlattığını söyledi. Levine ayrıca bu belgeleri ABD’ye getirilmesi durumda daha fazla insanın bilgileneceğini bunun da Mesih’in gelmesinin bir adım daha yaklaştıracağını iddia etti.

ABD Yüksek Mahkemesinde sonuçlanan davada Rusya’da bulunan Habad ile ilgi belgelerin tamamı ABD’ye verilmesi istendi. Rus hükümetinin avukatları Habad’ın Rusya’daki yasal her yolu denediğini ancak daha fazla yapılacak bir şey olmadığını söylediler.

Rus hükümetinin avukatı Sarah Carey 13 Haziran’da alınan kararın Rus hükümetine henüz ulaşmadığını belirtti.  Carey kararın kendilerine ulaştıktan sonra temyize gidip gitmeme kararını alacaklarını söyledi.

Her ne kadar bu Rusya hükümeti bu davayı kaybetmiş gözükse de, bu kararın Rusya hükümeti üzerinde bir bağlayıcılığı bulunmamakta.