Obama AIPAC’da imajını düzeltti

- Köşe Yazısı
11 Haziran 2008 Çarşamba

Geçen hafta Çarşamba günü ABD’de bulunan Yahudi lobisine konuşan Obama İsrail’e tam destek çıktı. Demokratların adaylık sansını kaybeden Clinton ise Yahudilerden Obama’yı desteklemesini istedi.

3 Haziran gecesi Demokrat Partisi’nin başkan adaylığını garantileyen Amerika Birleşik Devletlerinin Illinois Senatörü Barak Obama zafer gecesinin ardından Çarşamba günü Başkent Wahington D.C.’ye giderek Amerika’nın en büyük Yahudi lobisi ve İsrail destekçisi AIPAC’ta konuşma yaptı.

Konuşmasında kendisinin Ortadoğu politikasını, İsrail’in başkenti Kudüs’ün statüsünü ve İran’ın nükleer silah azmine değindi.

Obama konuşmasında iki devletli çözümü desteklediğini, Kudüs’ün bölünmeden İsrail topraklarında kalmasını savundu. “Demokratların adayı” unvanıyla konuşmasına başlayan Obama, Cumhuriyetçilerin adayı Senatör McCain ve ABD Başkanı George W. Bush ile aralarında özellikle Ortadoğu politikalarında ve İran’ın yayılmacı politikalarına karşı farklı görüşlerde olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Bush’u eleştiren Obama, Filistin sorununu çözmek için görev suresinin son günlerine kadar beklemeyeceğini söyledi. Obama “Bu konuda kendim aktif rol alarak ve kişisel bağlılığımı ortaya koyarak ben ve kabine üyelerim barış sürecini başlatmak için elimden geleni yapacağım” dedi.

Obama, uzun sürecek olan barış surecinde Filistinliler sözlerinde durmak zorunda olduklarını söyledi. Hamas’ın Gazze Şeridini ele geçirmesine değinen Obama “Hamas’ı dışlamak zorundayız; müzakere sürecinde teröristlerle aynı masada oturamayız” dedi. Obama sözlerine şöyle devam etti “Eğer Hamas terörizmi bırakıp, İsrail’in varoluş hakkını tanıyıp ve eski anlaşmalara bağlı olduğunu göstermesi durumunda Hamas ile masaya otururuz” dedi. Obama “2006 yılında yapılan Filistin seçimlerinde Hamas’ın oy pusulalarında olmasına karşı çıkmıştım” dedi. Obama ayrıca “Filistinli ve İsrailli yetkililerin ABD’yi uyardığını ve seçimlere karşı olduklarını söylemişlerdi” dedi. Bunun yanı sıra Obama “Ancak Bush Yönetimi secim olmasını destekleyerek Hamas’ın Gazze’yi ele geçirmesini ve İsrail’e füze yağdırmasını sağladılar” dedi.

Filistinlilere de seslenen Obama “ Filistinliler gelişimin, aşırılıktan ve dışardan gelen yardımların yolsuzlukla kullanılmasıyla gelmeyeceğini anlamak zorundalar” dedi. Obama “ABD ve uluslararası camia barış yanlısı Filistinliler ile beraber olduğunu ve destek verdiğini” söyledi.

Bunun yani sıra Obama Arap hükümetler ile de girişimdi bulunarak İsrail ile normalleşme surecinde sorumlulukları olduğunu ve Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Abbas’a ve Başbakan Fayyad’a destek olmak zorunda olduklarını hatırlatacağını söyledi. Mısır’a da seslenen Obama, Gazze’ye yapılan silah kaçakçılığın durdurulmasını istedi.

Obama İsrail’in de barışın gelebilmesi için yapması gereken şeyler olduğunu söyledi. Obama, güvenliğin sağlanmış olması durumunda Filistinli mahkumların serbest bırakılması, Batı Şeria’da ekonomik durumun iyileştirilmesi ve yeni yerleşim birimlerinin yapılmasından sakınması gerektiğini söyledi. Obama “İsrail bütün bunları Annapolis’te yapacağını belirtmişti” dedi.

Obama “İsrail’in güvenliği hiç bir şekilde müzakereye açık değildir” dedi.

Daha önceki konuşmalarında İran dahil olmak üzere tüm düşmanlarıyla diplomatik görüşmelere başlayacağını söyleyen Obama bu sözlerini yineledi. Ancak konuşmasında bu görüşmelerin İsrail’in güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde olacağını söyledi. Bunun yanı sıra Obama, İsrail’e NATO ülkelerindeki standartlarda olan askeri mühimmat sağlayacağını ve önümüzdeki on yıl içerisinde $30 milyar dolarlık yardim paketi vereceğinin altını çizdi.

Obama İran’ın nükleer silah geliştirme konusunda ise “ İran’ın nükleer silah edinmemesi için elimde olan bütün gücümü kullanacağım” dedi. Obama “Bu ancak saldırgan ve disiplinli diplomasi yoluyla, ve çıkarlarımız çerçevesinde olan anlayışla başarılı olur” dedi. Obama ayrıca İran’ın nükleer silah geliştirme sevdasından vazgeçmemesi durumunda ciddi yaptırımlar uygulayacağı tehdidini savurdu.

McCain daha önce Obama’nın İran hakkındaki politikalarını eleştirmiş, İran’a karşı rahat olmakla suçlamış ve bu tip tehlikelerle mücadele etmek istemediğini söylemişti. Bunun yanı sıra McCain Obama’nın İran’ın İslami Cumhuriyet Askerlerini terör örgütü sayan yasa tasarısını desteklemediğini ve Senato’da oylamada bulunmadığı söyledi. Ayrıca McCain, Obama için “Senato’da bulunsaydı bile karşı çıkardı” dedi.

Obama bu eleştirilere ise İran İslami Cumhuriyet Askerleri terörist bir örgüttür. Bu yasayı en başından beri desteklediğini söyleyen Obama, bu yasanın açık ara farkla geçtiğini ve kendisi için çok büyütüldüğü ve abartıldığını söyledi.

Aynı gün AIPAC’a davetli olan Hillary Clinton önseçimleri kaybetmesinin ardından yaptığı konuşmada Obama’ya destek çıktı. Clinton “Senatör Obama’nın İsrail’in çok iyi bir dostu olacağını biliyorum” dedi.

Clinton  geçtiğimiz Cumartesi günü ise adaylığını geri çektiğini belirtti. Clinton daha önce Obama’nın kendisine Başkan Yardımcısı Adaylığı teklif etmesi durumunda  kabul edeceğini söyledi. İlerleyen günlerde ise Clinton sözlerini geri alarak, Obama’nın başkan yardımcısı olarak istediğini seçebileceğini ve kendisine baskı yaratmak istemediğini ve zamanın Demokrat Partiyi birleştirme zamanı olduğunu söyledi.

Obama ise bu sözlere karşılık, Clinton’u kampanya süresince kullanmak istediğini ancak ne aşamada kullanacağını şu an için bilemediğini söyledi.