ABD’de İsrail’in 60. yılı kutlamaları devam ediyor

- Köşe Yazısı
4 Haziran 2008 Çarşamba

Geçen pazar günü New York’un ünlü Beşinci Caddesi’nde İsrail’in kuruluş yıldönümü için bir geçit töreni düzenlendi. Geçit törenine ise en çok katılması beklenen grup ise katılmadı. Bu grup İsraillilerdi.

Organizatörlere göre ABD’li Yahudiler katılımcıların büyük çoğunluğu oluştururken, New York’ta yaşayan yaklaşık 400,000 İsrailliden çok küçük bir kesimin geçitte yer aldı.

New York’un Yahudi Cemaat İlişkileri Komisyonu Başkan Yardımcısı ve organizatörlerden Michael Miller İsraillilere ulaşılmaya çalışıldığı ancak çok başarılı olunamadığını söyledi.

Miller “Bu tip organizasyonlarda çok sayıda ABD’linin yer alması İsraillileri azınlık durumuna düşürdüğünden, İsrailliler kendilerini dışlanmış hissediyor olabilir” dedi.

Bunun yanı sıra Miller ABD’li Yahudiler ile dünyanın diğer bölgelerindeki Yahudiler arasında kültürel farklar olduğunu belirtti.

Bu tip etkinliklere niye İsraillilerin katılmadığını öğrenmek amacıyla yapılan araştırmada İsraillilerin kültürel, politik, dini etkenler gibi sebeplerden dolayı bu tip kutlamalara katılmadıkları sonucu ortaya çıktı.

Araştırmaya katılan ABD’de çalışan İsrail vatandaşı David Borowich “İsrail’de geçit töreni düzenlenmez,” yorumunu yaptı. Borowich “İsrail’de insanlar gösteriler veya mitingler düzenler ancak geçit töreni Amerikalılara özgü bir olgudur” dedi.

ABD Başkan Adayı McCain Yahudi lobisine konuştu

Pazartesi sabahı Amerika Birleşik Devletleri’nin Cumhuriyetçi Başkan Adayı John McCain ABD’deki en büyük Yahudi lobisi olan The American Israel Public Affairs Committee’ye (Aipac) konuştu.

Konuşmasında Yahudi liderlere seslenen McCain, Demokratların aday adayı Barak Obama’ya yüklendi. McCain, Obama’nın Irak ve İran politikalarının Ortadoğu’da kaos yaratacağını ve ABD ile İsrail’i tehlikeye atacağını savundu.

Barak Obama seçim kampanyasını yürütürken bütün dünya liderleriyle kayıtsız şartsız görüşmek istediğini ve bu ülkeler içerisinde İran’ın olduğunu söylemişti. McCain bu konuda Obama’yı eleştirerek bütün dünyaca tanınan Yahudi karşıtı olan ve Holokost’u tanımayan bir liderle görüşmenin kabul edilemeyeceğini, böyle bir görüşmenin Hamas ve Hizbullah’a destek veren İran’ı güçlendireceğini ifade etti.

Neredeyse Demokratların adaylığını kazanan Obama’nın dış politika tecrübesinin olmaması, Obama için bir dezavantaj oluşturmakta. McCain gibi asker temelli ve çok tecrübeli bir senatörün dış politika konularında Obama’dan daha gerçekçi bir anlayışa sahip.

Yapılan kamuoyu araştırmalarında ABD halkına göre ülkenin en büyük sorunu Irak Savaşı ile ekonomi. Her iki adayın da ekonomi dalında çok fazla tecrübesi olmamakta. Bu konuda adayların belirleyeceği başkan yardımcısı adayları büyük önem kazanmakta.

Başkan yardımcısı adayları seçimleri tayin edebilecek kuvvette olup başkanını uzmanı olmadığı alanlarda ise ülke politikalarına yön verebilecek bir kişiliğe sahip olması gerekmekte.