Amerikalıların gözünde Türkiye’de 1 Mayıs!

- Köşe Yazısı
7 Mayıs 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta perşembe günü herkesin bildiği gibi İstanbul, hiç de iç açıcı olmayan görüntülere sahne oldu. Tabii yaşanan bu olaylar bütün dünya medyasında yer aldı. ABD’de bazı gazeteler Türkiye’de yaşanan olayları aktarmasına rağmen Amerikalılar Türkiye’yi çok başka bir gözle tanıdı.

Amerika’da her sabah yayınlanan Today Show programının spikerlerinden olan Matt Lauer her yıl bir haftalığına dünya turuna çıkar ve o hafta suresince her gün dünyanın farklı bir köşesinden bildirir. Örneğin, Pazartesi günü dünya turuna başlayan Lauer o gün Arjantin’in Buenos Aires şehrini tanıttı. Salı sabahı ise Hollanda’nın başkenti olan Amsterdam’da karşımıza çıktı.

İstanbul’da 1 Mayıs’ta olaylar devam ederken biz burada Matt Lauer’in İstanbul’dan bildirmesiyle uyandık. Boğaz’da bot turu yapan Lauer on dakika sonra Sultanahmet Cami’sinden İstanbul’u tanıtmaya devam etti. Program sırasında sadece İstanbul değil Türkiye’nin belli başlı turistlik ve tarihi mekanları da görüntülerde yer aldı.

En ilginç nokta ise aynı anda bu kadar gürültünün koptuğu bir şehirde hiç bir olumsuz ifadenin olmaması ve 1 Mayıs olaylarına hiç yer verilmemiş olması idi.

Program sırasında Lauer İstanbul için “Ne tarafımızı dönsek müthiş bir tarih çıkıyor karşımıza” demesi Türkiye’nin tanıtımı için daha iyi olamazdı.

Hemen herkesin izlediği bu program sabah 7.00-11.00 saatleri arasında yayınlanır. Bunun yanında sıra NBC’nin Internet sitesinde ise ayrıntılı olarak Türk yemeklerinden dervişlere, nasıl gidileceğinden tarihi olgularına kadar detaylı bilgi yer almakta.

Bu yüzden, Amerika 1 Mayıs Türkiyesi’ni savaş alanına donen İstiklal Caddesi’ni değil, Boğaz’ın güzel manzarası, tarihi dokusu ve muhteşem coğrafyasıyla hatırlayacak.

Obama Yahudilerden Internet üzerinden destek arıyor

ABD Başkan Aday Adayı Barack Obama’nın danışmanları Yahudilere ulaşabilmek için yeni yollar denemeye devam ediyor. İsrail’e desteğini her fırsatta yineleyen Obama, Yahudi destekçileri için yeni bir Internet sitesi açtırdı.

Internet sitesinin adresi ise JewsforObama.net. Internet sitesinde Yahudi cemaatine açık mektup sunulmakta. İki ay içerisinde 700 kişi Obama’ya desteğini belirtirken sadece 11.000 kişi siteye giriş yapmış. Internet sitesinde kampanyanın İbranici sloganı da bulunmakta.

Internet sitesine kaydınızı yaptırdığınız zaman e-postanıza kampanya ile ilgili haftalık haberler geliyor. Bunun yanı sıra Obama ile ilgili doğrular ve yanlışlar kısmı bulunmakta. Bu kısımda Obama’nın İsrail’in destekçisi olduğu, Müslüman olmadığı bazı danışmanlarının Yahudi karşıtı olmadığı gibi bilgiler içermekte.

Obama yaptığı bu hamle ile Kasım ayındaki başkanlık seçimleri için Yahudi oyların desteğini arıyor. Su ana kadar 40’tan fazla eyalette önseçim yapıldı ve önseçimleri rakibi Hillary Rodham Clinton’un önünde götürüyor. Bundan sonra yapılacak eyaletlerdeki on seçimlerde ise çok fazla Yahudi nüfus yoğunluğu bulunmamakta.