Olmert soruşturmasına basın yasağı

Erol Güney Köşe Yazısı
7 Mayıs 2008 Çarşamba

Olmert’in resmi olarak yolsuzlukla suçlanıp suçlanmayacağı önümüzdeki bir kaç gün içinde belli olacak. Tabii ki suçlu olduğu kabul edilirse hemen istifa etmesi bekleniyor. Şimdilik belli olan tek nokta bu; zira konu hakkında hiç bir ayrıntının medyada yayınlanmaması istendi.

Emniyet güçleri, soruşturmanın ilerlemesinde engel çıkmaması açısından böyle ciddi bir tedbir alındığını açıkladı. Polis, Başbakan Olmert’in resmen suçlanıp suçlanmayacağı konusunda şüpheli görünse de, bu olası görünüyor. Bu arada medyanın şikâyetlerine ve yasağın kaldırılması yönünde mahkemeye başvurmasına ve en azından olayla ilgili ayrıntıların bir bölümünü yayınlama serbestîsi istemesine rağmen,  basın ve yayın yasağı hala devam ediyor. Mahkeme basına konu üzerine yayınlarında biraz daha serbesti tanırsa bile polisin Yüksek Mahkeme’ye başvurarak medyayı durdurması bekleniyor. Bu da daha fazla bilginin bir süre için sızmayacağını gösteriyor.

Olmert’in dostları daha önceleri de olduğu gibi, bu konuda başbakan aleyhindeki suçlamaların sonuçta yanlış ya da abartılmış olduğunun ortaya çıkacağına, Olmert’in görevine ve özellikle Filistinlilerle barış için çözüm arayışlarına devam edeceğine inanıyorlar. Ancak bu safhada daha evvel olduğu gibi hiçbir ceza almadan bu işten sıyrılabileceğini düşünenlerin sayısı azınlıkta…

Olayın kolaylıkla göz ardı edilemeyeceği düşüncesinde olanların haklı nedenleri var. Bu nedenlerden biri Olmert’in yaklaşık 30 senedir sekreterliğini yapan kişinin polisin sorularına cevap vermeme hakkını kullanarak sessiz kalması oldu. Bu nedenle gizlediği çok şey olduğu düşünülüyor.

Öte yandan sorgulanması sırasında Olmert’in, kendinden emin bir şekilde polisle işbirliği yaptığı görüldü. Bu nedenle bu safhada kimse Olmert’in istifa etmek zorunda kalacağını söyleyemiyor.

Tabii Netanyahu’nun lideri olduğu muhalefet partisi Likud, Olmert’in hemen istifa etmesi talebinde bulundu. Olmert’in kendi partisi Kadima’da bile bazı kişiler onun istifa etmesini istiyorlar. Bunun gerçekleşmesi durumunda birkaç seçenek görünüyor; Bu seçeneklerden en olası görüneni Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tsipi Livni’nin en azından geçici bir süre Olmert’in yerine geçmesi.

Bu konuda en endişeli görünen kişi ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice… Rice, Bush’un İsrail gezisinden önce bölgede İsraillilerle Filistinlilerin en azından önemli bir kaç konu hakkında bir anlaşmaya varmalarını istiyor. Her ne kadar geçerli bir kanıt yoksa da bazı çevreler Olmert’in suçlanmasının ardında olası bir Filistin- İsrail barışını sabote etmek isteyen sağcı kesimin bulunduğunu düşünüyorlar. Ancak gerçek olan şu ki, sağ kesim Olmert’in içinde bulunduğu zor durumdan memnun. Yine de bu soruşturmanın ardında sağcı kesimin olduğu anlamına gelmiyor. Bu salı günkü Yediyot Ahronot Gazetesi’nde yazılanlara göre bundan iki ay önce Hükümet Denetçisi, Olmert ile ilgili kuşkuları dile getirerek soruşturma açılması talebinde bulunmuştu.

Sağ kesimin İsrail- Filistin barışını baltalama yolunda her zaman yaptıklarından farklı somut bir gelişme yok. Ancak sağ kesimin engellemesi dışında, Olmert ile Mahmut Abbas arasındaki görüşmelerin zaman zaman verilen iyimser sinyallere rağmen çok da iyi gittiği söylenemez. Kudüs konusundaki gelişmeleri Olmert pek fazla açıklamıyor,  zira Şas Partisi’nin hükümetten istifasını teşvik etmek istemiyor. Filistinliler Batı Şeria’dan vazgeçmek niyetinde değiller.

Mahkeme bu salı sabahı medyanın ve gazetelerin Başbakan Ehud Olmert ve sekreteri Shula Zaken’e açılan soruşturma hakkında haber yasağını kaldırma talebini reddetti. Yasak 11 Mayıs Pazar gününe kadar devam edecek.

Başbakan Olmert soruşturmasında en son yaşanan gelişme uzun süredir sekreterliğini yapan Shula Zaken’in bu salı günü polis tarafından dördüncü kez soruşturmaya alınması oldu.

 

İsrail’in kuruluşunun 60. yılında değerlendirmeler

Olmert soruşturmasının zamanlaması tam da İsrail’in 60.yıl kutlamalarına denk geldi. Kutlamalara 28 milyon dolarlık bir bütçe ayrılırken, çeşitli ülkelerden önemli şahsiyetler kutlamalara katılmak üzere davet edildi.

İsrail birçok alanda kendini kanıtlamış durumda. Ekonomi alanında İsrail’in ihracatı ithalatının önüne geçmiş durumda… Teknoloji alanında olduğu gibi savunma alanında da İsrail dünya liderlerinden biri konumunda.

Burada İsrail’in başarılı olduğu birçok alandan bahsedebildiğimiz gibi, yapılması gerekenleri de sayabiliriz. Öncelikle ekonomi alanında gelir uçurumundan bahsedebiliriz. Ekonomiyi 15 aile yönetirken, halkın üçte biri asgari bir maaş hatta altında gelire sahip. Doğal kaynakları kısıtlı olup tek kaynağının ve geleceğinin beyin gücü olduğu İsrail’de şimdilerde eğitim konusu da büyük bir sorun.

Nüfusun %20’si Arap olan İsrail halkının en azından ekonomik olarak birbirleri ile kaynaşması, ayrıca İsrail’in çevresindeki komşuları ile olan ilişkilerinin durumu da önemli. Tabii çok şey karşı tarafın tutumuna bağlı oluyor. Gerçi İsrail’in bu alanda elinden gelen herşeyi yapıp yapmadığı da tartışılır. 100.cü yıl kutlamalarına kadar gelecek 40 sene içinde halledilmesi gereken birçok sorun var. Şimdilik çok uzak görünen 100.yıl kutlamalarına kadar yapılması gerekenlerin önünde engeller çok; bunlardan biri de İran…

Bunların hepsi ayrı ayrı incelenmesi gereken birer konu… Bugün biz sadece politik sistem ve Olmert’in suçlanması ile ilgili inceleme yapacağız. Olmert’in 2,5 milyon şekellik yolsuzluk ile suçlanması demokrasi çarkları içinde yapılmamalıydı. Politik sistemde yanlış olan şeyler var ve İsrail 60.yılını kutlarken şu an gündemdeki en önemli sorun bu… Bu salı günü en azından önemli bir gelişme oldu. Savunma Bakanı ve İşçi Partisi Lideri Ehud Barak, Kadima karşısında puan kazanmaya çalışmadı. Ehud Barak, Olmert aleyhinde başlatılan suçlamanın düşeceğini ve hükümetin, ülkenin iyiliği için çalışmalarına devam edeceğini ümit ettiğini ifade etti. Bunları söylerken bir politikacı olarak değil, devlet adamı olarak konuştu.

Kopan fırtınanın önümüzdeki bir kaç gün içinde dinmesini ümit ediyoruz. Açık olan bir şey varsa o da İsraillilerin 60. kuruluş yıldönümünü çarşamba gecesi şarkılar ve danslarla perşembe günü ise geleneksel şekilde mangallar yakarak, etler yiyerek, eğlenerek kutlayacakları.