Obama Yahudileri yine ikna edemedi

- Köşe Yazısı
6 Mayıs 2008 Salı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Pennsylvania Eyaleti’nde geçtiğimiz hafta ön seçimler yapıldı. Yapılan önseçimler sonunda Hillary Clinton yüzde 55 oy alarak Başkan adaylığı yarışını sürdürdüğünü gösterdi. Clinton’un rakibi Barack Obama’nın oyları ise yüzde 45’te kaldı.

12 Milyon nüfuslu eyalette 300 bin kadar Yahudi yasamakta. Kullanılan oyların yüzde 8’i Yahudi seçmenlerden gelirken, sandık başı anketlerine göre bu oyların yüzde 62’si Clinton’u destekledi. Oy kullanan Yahudilerin ancak yüzde 38’i Obama’yı destekledi.

Clinton’un danışmanı Marcel Groen, dinini İsrail ile ilişkilendiren Yahudiler Clinton’u seçerken, İsrail konusuna çok önem vermeyen Yahudiler’in ise Obama’yı seçtiklerini düşündüğünü söyledi. Groen ayrıca “Yahudiler arasında konu İsrail olunca her zaman daha çok tanıdıkları ve güvencesi olan adaylara destek vereceklerdir.” dedi.

Obama’nın bağlı bulunduğu Kilise’nin rahibi olan Jeremiah Wright’in Yahudi oylarını etkilediği tahmin ediliyor. Wright ırkçı, ABD ve İsrail karşıtı kişiliği ve konuşmalarıyla tanınıyor. Obama, Wright’ın Kilise’sine bağlı olduğu için Clinton tarafından ağırca eleştirilmişti.

Obama önseçimlerden önce Pennsylvania Eyaleti’ndeki Yahudi liderlerle buluşarak oylarını arttırmaya çalıştı. 16 Nisan günü Philedelphia şehrindeki bir sinagogda 75 cemaat lideriyle buluşan Obama bunun yani sıra ABD’de bulunan Yahudi yayım organı ‘Jewish Telegraphy Agency’ ye (JTA) de 20 dakikalık bir röportaj verdi.

Tüm bu çabalara rağmen Obama bir türlü Yahudileri ikna edemiyor. Bunun birkaç sebebi bulunmakta. Birinci sebebi Obama’nın ne kadar İsrail yanlısı olduğunun bilinmemesi. Obama’nın rakipleri Clinton ve McCain ABD Senatosu’nda uzun yıllar görev alan kişiler. Bu yüzden onların İsrail’e karşı tutumu Senato’da verdikleri oylarla belli ve bu konudaki sicilleri temiz. Ancak Obama’nın Senato’da sadece üç yıllık bir geçmişi olduğundan İsrail konusunda güven verecek kadar uzun bir tarihçeye sahip değil.

İkinci sebep ise Obama’nın danışmanlarının ve bağlı olduğu kilisenin rahibinin İsrail karşıtı olmasından kaynaklanıyor. Her ne kadar Obama rahibinin verdiği demeçleri kınasa da danışmanlarının seçmen Yahudilerin beklediği kadar İsrail yanlısı olmadığından kendisinin Başkan seçilmesi durumunda İsrail’e ne kadar destek vereceği kafalarda büyük bir soru işareti bırakıyor.

Üçüncü sebep ise kendisini destekleyen Siyahi grupların İsrail karşıtı olması. Obama’nın bu grupların söylemlerinin kontrol altına alamaması Yahudileri tedirgin etmekte.

Öte yandan Hillary Clinton ve John McCain bu tür problemler yaşamamakta. Obama Demokratların adaylığını alabilse bile çoğunluğu Demokrat olan Yahudiler Kasım’daki genel seçimlerde oylarını Cumhuriyetçi John McCain’e yöneltebilir bu da New York, New Jersey, Maryland gibi günümüze kadar Demokrat olan eyaletlerin Cumhuriyetçilere gidebileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor.