"İsrail haritadan silinmeli" mi?

Birleşmiş Milletler`de İran ve Suriye ile ilgili son gelişmeler Ortadoğu`da istikrarın daha bir süre sağlanamayacağını, ancak bu çağdışı yönetimlerin de günümüzde "muasır" medeniyetler tarafından kabul görmediğini ortaya koyuyor.

Yakup BAROKAS Köşe Yazısı
9 Kasım 2005 Çarşamba

BM Güvenlik Konseyi, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın; "İsrail haritadan silinsin" sözlerini kınarken, uluslararası tepkiler de gecikmedi: Vatikan Sözcüsü Joaquin Navarno-Valls, İsrail devletinin varolma hakkını yadsıyan bu ifadelerin kabul edilemez olduğunu ve açıklamanın kutsal topraklarda şiddeti yeniden harekete geçirebileceği endişesini taşıdığını dile getirdi.
Konsey’in kınama kararından sonra İsrail, İran’ın BM üyeliğinden çıkartılmasını istedi. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezze Rice; "BM üyesi bir ülkenin cumhurbaşkanı, başka bir ülke için ‘haritadan silinmeli’ şeklinde konuşuyorsa bu ciddiye alınmalıdır" dedi. 
Ahmedinecad, batı medyası ve batılı yetkililerce yapılan açıklamaların  değer taşımadığını, gerçekleri dile getiren sözlerinin fazla yankı yapmasının doğal olduğunu ve İran’ın hiçbir zaman diğer bir ülkeye karşı güç kullanma tehdidinde  bulunmadığını söyledi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, Kasım ayı başında gerçekleştirdiği basın toplantısı sonrasında, bir gazetecinin konuya ilişkin olarak, ‘bütün dünya liderleri İran’ı kınarken neden tepki gösterilmediği’ sorusuna net bir yanıt getirmedi.
  Bölgede istikrarı tehdit eden ve terörü destekleyen diğer bir ülke  Suriye. Lübnan Başbakanı Refik Hariri cinayeti ile ilgili olarak, Alman Yargıç Detlev Mehlis başkanlığında BM heyetinin Kofi Annan’a sunduğu 54 sayfalık rapordaki birçok kanıt, suikast kararının Suriye güvenlik yetkililerinin onayı ile alındığını ve Lübnan güvenlik güçlerinin katılımı ile gerçekleştirildiğini ortaya koydu.
İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres; "Eğer bu bulgular doğruysa bu durum Esad yönetimini sarsacaktır" yorumunda bulundu.
Devlet Başkanı Esad’ın amcası ve aynı zamanda düşmanı Rıfat Esad’ın sahibi olduğu televizyon kanalında, Hariri suikastinin sorumlularının başında yer alan Askeri İstihbarat Başkanı ve Başer Esad’ın kayınbiraderi  General Asıf Şevket’in teslim olması için karargahının abluka altına alındığı haberi verildi. Her ne kadar bu haber kesinlik kazanmasa da, aile içinde ve yönetimde bazı çatırdamaların olduğu sezinleniyor. Bu da Peres’in teşhisinin doğruluğunu göstermekte.
Suriye, BM raporunda İsrail parmağının bulunduğuna işaret ederken medyamızda da farklı eğilimlerdeki bazı kesimlerin konuyu aynı doğrultuda değerlendirmeleri dikkati çekiyor. Aşırı sol basının yorumu şu: "Irak işgalinin ardından Suriye’ye sık sık sataşan ABD emperyalizminin bu saldırgan politikası, son döneme kadar sadece kasap Şaron başkanlığındaki siyonist İsrail tarafından destekleniyordu."
Milli Gazete’nin 22 Ekim tarihli sayısında ise; "ABD’nin başını çektiği siyonist güçler bu rapor bahanesiyle Suriye’ye ambargo koydurma yönündeki emellerine ulaşmaya çalışıyor" denmekte.
Ortadoğu’da anti-demokratik, çağdışı rejimler can çekişirken her entrikanın ve başarısızlığın sorumluluğunu ‘siyonist güçler’e yüklemeye çalışan klasik komplo teorileri  BM ülkeleri açısından da miadlarını doldurmak üzere...
* * *
Geçtiğimiz yıl Auschwitz’in kurtulmasının 60. yılı nedeniyle Birleşmiş Milletler’de özel bir oturum düzenlendi. Bu yıl Genel Kurul, aralarında bir çok Müslüman ülkenin de yer aldığı ve 107 delegenin katıldığı toplantıda,  27 Ocak tarihinin "Uluslararası Holokostu Anma Günü" olarak kabul edilmesi kararı oybirliği ile alındı. Mısır gibi bazı Arap Devletleri’nin temsilcileri usulen ve haklı olarak Ruanda, Bosna gibi soykırımların unutulmamasının gerekliliğine değindiler. Türkiye, Kazakistan, Özbekistan gibi ülkelerin öneriyi sunan devletler arasında yer alması onur kaynağımızdır.
Karardan son derece duygulanan İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Dan Gillerman yaptığı konuşmayı dualarımızda sık sık tekrarladığımız; "(...) şeheeyanu vekiyemanu veigiyanu lazman aze" sözleriyle noktaladı. Bu günlere ulaşmış olmamızdan dolayı Tanrı’ya şükürler olsun...