Lieberman: İşçi Partisi azinliklardan nefret ediyor

Erol Güney Köşe Yazısı
9 Ocak 2008 Çarşamba

Arap Milletvekili Ralep Majadele’nin Kültür, Teknoloji ve Spor Bakanlığı’na önerilmesi üzerine İsrail’de koalisyonun küçük ortakları arasında çıkan tartışma büyüyor.

Cuma günü İsrail Stratejik İşler Bakanı Avigdor Lieberman, Savunma Bakanı Amir Peretz’i yine sert bir dille eleştirdi. Lieberman, Peretz’i İsrail’in güvenliğini tehlikeye attıktan sonra şimdi de ırkçılıkla suçluyor.İşçi Partisinin Kültür, Teknoloji ve Spor Bakanlığı için Ofir Pines-Paz’ın yerine Arap asıllı İsrailli Ralep Majadele’yi önermesi ile başlayan söz dalaşı sürüyor. Geçen hafta pazartesi günü “Evimiz İsrail” Partisi Başkanı ve Stratejik İşler Bakanı Avigdor Lieberman verdiği demeçte konuyla ilgili olarak Peretz’i eleştirmişti. Lieberman Majadele ile bir sorunu olmadığını, Majadele’nin atanmasının İşçi Partisi iç seçimlerinin hemen öncesine denk gelmesinin ise dikkat çekici olduğunu vurguladı. Lieberman, bu kararın İsrail Araplarının durumunun düzeltilmesinden çok Peretz’in politik konumunu güçlendirmek için yapıldığını iddia etti. Lieberman buradan yola çıkarak Peretz’in parti içi politikasında istediğini elde etmek için elindeki her resmi yetkiyi kullandığını, bu sebeple Peretz’in Savunma Bakanı olarak İsrail’in güvenliğini tehlikeye soktuğunu açıkladı.  Lieberman’ın bu eleştirilerine cevap veren Peretz asıl Arap bir bakana karşı çıkan “Evimiz İsrail” gibi ırkçı bir partinin varlığının İsrail’in güvenliğine en büyük tehdit olduğunu açıkkladı.
Perşembe günü İşçi Partisinin Merkez Kurulunda Majedele’nin bakanlığa atanmasının oylanmasından sonra Lieberman Peretz’e yönelik eleştirilerini sürdürdü. Lieberman cuma günü verdiği demeçte “Irkçılık, Peretz’in Arap milletvekili Ralep Majadele’nin bakan olarak atanması ile ilgili oylamayı, parti içi seçimlerde prim sağlamak için kullanmasıdır. Eğer Parti içi seçimler gündemde olmasaydı, Majadele’nin ataması da gündemde olmayacaktı” dedi. Atamanın oldukça küçük bir farkla (253’e karşı 225 oyla) kabul görmesi hakkında da yorum yapan Lieberman “İşçi Partisi Merkez Kurulunun yarısının atamaya karşı oy kullanması İşçi Parti’nin azınlıklardan nefret ettiği ve tarihi rolünün sona erdiğini gösterir” dedi. Oylama sonrasında Peretz de atamanın hükümet tarafından Pazar günü onaylanmasını istemiş, bu gerçekleşmezse koalisyondan ayrılmayı düşündüklerini söylemişti. Atamanın kesinleştirilmesi gelecek pazara kadar ertelendi.