Hayat...

Solinda LEVİ Köşe Yazısı
9 Ocak 2008 Çarşamba

Çok üzgünüm. Şahsım adına, Toplumumuzun ileri gelen aydınları adına, sevdiğim, takip ettiğim, saygı duyduğum yazarlar, arkadaşlarım, yaşıtlarım, ailem adına çok üzgünüm. Çünkü geleceğimizden endişe duyuyorum. Yaşananlardan utanıyorum.
Yürüdüğüm yolda ilerisi aydınlık değil. Etrafımızdaki resim kapkara. Birbiri ardına bombalar patlıyor. İnsanlar hunharca cinayetlere kurban ediliyor.
İstanbul’un orta yerinde. Şişli’de güpegündüz bir aydınımız öldürülüyor. Herkesin gözü önünde. Geriye bizlere kalan HRANT DİNK’in yazıları. Hele son yazısı. O yazıdaki endişe, çaresizlik ve korku. Göz göre göre acımasızca ölüme giden bir aydın.
Umarım bir şeyler değişir. Umarım unutulmaz. Umarım unutulmasına izin vermeyiz. Umarım arkası gelmez. Umarım ......
Sezen Aksu bir parçasında derki bağırmak lazım pencereyi açıp avaz avaz ya da kitap okumak. Ben malesef bağıramıyorum. O yüzden bol bol kitap okumaya çalışıyorum. Gözümün önüne daha güzel resimler çizmek ve daha güzel yollar sermek için. İzin verirseniz sizlere de son zamanlarda okuyup çok beğendiğim, ruhuma iyi gelen bir kaç kitabı tavsiye edeceğim.
1. Mutluluk. Zülfü Livaneli. (Konusu; günümüzün Türkiyesi. Kısacası süper.)
2. Leyla’nın Evi. Zülfü Livaneli. (Beni tam kalbimden vuran bir kitap, konu gene günümüz Türkiye’si ama farklı, duygu yüklü, insanı mutlu eden bir kitap.)
3. Baba ve Piç. Elif Şafak. (Hala ara ara düşündüğüm karakterlerini gerçekmişcesine algıladığım bir kitap.)
4. Günü Yaşa. Saul Bellow. (1976 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü almış Amerikan Edebiyatı’nın belkemiği diye adlandırılın Bellow’un süper bir kitabı. Konusu; Evli, işsiz, kafası karışık bir adamın hayatını anlatan çarpıcı bir roman.)
5. Bir gün daha. Mitch Albom. (En sevdiğim yazarlardan biri, her kitabı ayrı güzel. Bu sefer anne sevgisinin gücü ve hatalarını değiştirebilme şansını yakalamış bir adamın sürükleyici  öyküsü.)
6. Bir aradayız hepsi bu. Anna Gavalda. (Eğer kendinizi bazen garip yada farklı hisediyorsanız ve dostluğa, aşka inancınız var ise bu kitabı kesin okuyun derim. Farklı olan ama sıradan gözüken üç insanın tesadüflerle kesişen yolları.)
7. Onu Seviyordum. Anna Gavalda. (Adından da anlaşıldığı gibi aşk acısı hakkında, ince ince dokunmuş, hüzünlü ama gerçekçi, heyecen verici ve sürükleyici bir roman.)
8. Füreya. Ayşe Kulin. ( Cumhuriyet Türkiyesi’nin ilk kadın seramik sanatçısı bana göre muhteşem kadın Füreya Koral’ın sürükleyici ve çok etkileyici hayat hikayesi aynı zamanda bir dönem romanı.)
9. Gurur Dünyası. William M. Thackeray. ( Biliyorum biraz naftalin kokuyor ama daha geçenler filmi çekildi ve inanın kitabı filme göre on numara.)
10. Amatör Evlilik. Anne Tyler. (Dengi dengine olmayan bir evliliğin üç kuşak boyu. 2. Dünya Savaşın’dan 2001’e uzanan öyküsünü anlatıyor.)
Umarım kitaplarla, filmlerle, magazinlerle kendimizi uyutmuyoruzdur. Umarım yaşadıklarımız, gördüklerimiz daha umut verici olaylara dönüşür.