Sahne tozunu yutmak

Ester YANNİER Köşe Yazısı
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Şalom gazetesinin yıl sonu eki olan ve bütün bir yılın önemli, hatırda kalan haberlerini içeren Panorama ekimiz elinize ulaştı. Hemen ardından  gelen  telefonlar ve e- postalardan bazıları teşekkür, bazıları ise sitem doluydu. Bir yılı taramak  kolay değil… bazı hatalarımız oldu… affınıza sığınıyoruz…
Göztepe Kültür Derneği Çocuk Tiyatrosu’nun sene sonunda sahneye koydukları “Harika Çocuklar Zaman Makinasında” oyununu, İzzet Bana’nın Estreyikas D’Estambol çocuk korosunun faaliyetlerini atlamışız.
Büyükler bir yana, tüm bu faaliyetlerde görev alan çocuklardan özür diliyoruz.
Nitekim cemaatimizde sahne sanatında başarıya ulaşanlar, bu konulara ne denli önem vermemiz gerektiğinin altını çiziyor.
Geçenlerde yine bu köşede sözünü ettiğim ses sanatçımız Cenk Rofe’nin çıkartacağı albümünden yer alan şarkılardan biri, referans niteliğinden internette dolaşıyor.
GKD gençlerinden Grup Sefarad’ın üyelerini artık tüm ülke tanıyor… UÖML öğrencilerinden Ferit Koen oyuncu ve yönetmen olarak bu konuda emin adımlarla ilerliyor.  DYD’nın son oyunu Moiz i Hibernatus’ da  dönüşümlü rol alan Lemi  Filozof’u reklamlarda izliyoruz. YSK tiyatro ekibinden Rebi Levi’yi televizyon dizisinde seyretmiştik. Şeytana Uyma oyununda Döne rolü ile öne çıkan Edith Camgözoğlu önümüzdeki günlerde halen yayınlanmakta olan bir dizide rol alarak profesyonelliğe adım atacak. Yine aynı ekipten Ethel Mulinas Araf, ise çoktan sahne tozunu yutmuş, hobisini mesleğe dönüştürenlerden. Ethel’i bir çok tv dizisinde, ve sahnelerde izledik ve izlemeye devam edeceğiz.  Bu liste daha uzar gider…
2006 yılının son günlerinde YSK oyununu izlemeye giden usta tiyatrocu Haldun Dormen, oyun sonunda sahneye davet edildi. Tüm ekibi kutlayan Dormen daha sonra gülümseyerek: “Ethel Mulinas Araf’ı aranızdan aşırıyorum. Onu bundan sonra profesyonel sahnelerde izleyeceksiniz” dedi.
Haldun Dormen’in YSK’ya oyunla ilgili olarak yolladığı mektubu sizlerle paylaşıyoruz: 

YSK TİYATRO TOPLULU⁄U SİZ ŞEYTANA UYUN!
Geçen gece izlediğim amatör bir yahudi tiyatro topluluğunun sergilediği ŞEYTANA UYMA adlı oyun beni çok mutlu etti. Hem keyifli iki saat geçirdiğim için, hem topluluğun içinde birkaç yıl sonra Türk tiyatrosuna katkıları olabilecek birkaç çok yetenekli kişi gördüğüm için, hem de bilmediğim bazı gerçekleri öğrendiğim için.
Öylesine ciddi çalışılmış, her ayrıntının üstünde öylesine emekle durulmuş ki insan YSK Tiyatro Topluluğu adlı bu amatörlere büyük bir saygı duymaktan kendini alamıyor.Görev alanların hepsi genç olsa ‘’Aferin çocuklar’’ diyecğim ama toplulukta her yaşta insan olduğundan önlerinde saygı ve sevgiyle eğilmek daha doğru kanımca...
Yıllarını tiyatroya adamış bir kişi olarak, tiyatroyu böylesine sevdiğinizi,peşini hiç bırakmadığınızı ve de bu sevgiyi bizlere aşıladığınız için sizlere ne kadar teşekkür etsem azdır.
Şeytana uymak sizlere böyle güzel şeyler yaptırabiliyorsa varın hep böyle şeytana uyun, bizler de peşinizden gelelim.Sizleri kutluyorum.
Sevgilerimle,
Haldun Dormen

“Ne güzel geleneklerimiz var!”
Geçtiğimiz Pazar günü Neve Şalom Sinagogu’nda Şeyla ile Nesimi Büyükbabani’nin oğulları Eytan  Avraam’ın Pidyon Aben töreni gerçekleşti. Törende yanımda oturan GKD Başkanı İsmail Bahar’ın eşi İnes ile aynı anda ağımızdan “Ne güzel geleneklerimiz var!” sözcükleri dökülüverdi.
Tören öncesi bir konuşma yapan Rav Naftali Haleva, pidyon yapılacak bebeğin Tora’nın emri üzerine normal doğumla dünyaya gelmiş ilk bebek olması şart olduğunu, ancak günümüzde sezaryenle doğum tercih edildiğinden törenin fazla yapılmadığını ifade etti ve Pidyon töreninin dinimizdeki yerini, neden yapıldığını  bir kez daha hatırlattı.  Aile büyükleri Simha Jak Gökay, Sara Albert Büyükbabani eşliğinde  ve genç anne babanın kucağında Tevada duran bebek daha sonra tören gereği Ortaköy Sinagogu Vakfı Eski dönem Başkanı Mois Kohen’den simgesel olarak altı gümüş kaşık karşılığı alındı.

Günümüzde teatral bir gösteri niteliği taşısa da tören, mutluluğun paylaşılması; bizleri bu günlere getiren geleneklerimizin yaşatılması açısından gerçekten çok güzel…

_________________________________________________________________

Alice: “Hangi yoldan gideyim?”
Tavşan: “Nereye gideceğini bilmiyorsan, hangi yoldan gittiğinin hiçbir önemi yok.”
Lewis Carrol -
Alice Harikalar Diyarı’nda