Gilad Şailt evine nasil dönebilir

Erol Güney Köşe Yazısı
9 Ocak 2008 Çarşamba

Ben dahil birçok İsrailli’nin uykusuz geçirdiği endişe dolu bir gecenin ardından hala sinir savaşı devam ediyor.Bu durum  bazen iyimserlikten, kötümserliğe, bazen de tam tersi   bir durum yaşanarak bir süre devam edeceğe benziyor.Ama kesin bir şey varsa o da Gilad Şalit’in yaşamının şu an için tehlikede olmadığıdır.Bu nedenle daha çok umut ve daha az korku yaşanıyor.Ama sonuca varılmadan önce bu ruh hali defalarca olumlu ya da olumsuz yönde değişecek görünüyor. Sonucun olumlu olacağı ve Gilat Şalit’in ailesine geri döneceğine inanmak için bir çok neden var.Ama bu sonuca varana dek, değişik ve hatta birbirine zıt bir çok  ruh halleri yaşanacak.

Şalit öldürülmeyecek
Geçtiğimiz salı günü Şalit’i kaçırırken 2 askeri de öldüren 3  örgütten biri,  İsrail’in Filistinli tutukluları serbest bırakmayı reddetmesi sonucu artık  Şalit hakkında hiçbir bilgi vermeyeceklerini açıkladı ve  İslam kurallarının esirlerin öldürülmesine karşı olduğunu da söyledi.
Bu sıralarda Londra kaynaklı önemli bir Arap gazetesi olan "El-Hayat" kaçırılan askerin hem İsrailli hem de Fransız vatandaşı olması nedeniyle  Mısır ya da Fransa’da serbest  bırakılacağı söz konusu olan bir anlaşmanın şekillendiğini yazdı. Eğer Şalit serbest bırakılırsa, Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, İsrail’in  de önemli sayıda Filistinli tutukluyu serbest bırakacağı güvencesini verecek. Daha geniş kapsamlı bir anlaşma ise İsrail’e atılan Kassam füzelerine, İsrail’in de Gazze üzerindeki  saldırılarına son verecek.
Bu plan uygulanabilir göründü ve ortam bir süre çok olumlu oldu. Ama iyimser hava çok uzun sürmedi. Hamas’ın halen Şam’da  bulunan Halit Meşal’den etkilenen askeri kanadı da dahil olmak üzere 3 örgüt, Mısır’la  görüşmelerine son verdiklerini açıkladılar. Neden olarak da İsrail’in Filistinli mahkumların serbest bırakılmasıyla ilgili anlaşmayı reddetmelerini ileri sürdüler. Ama Mısır parlamentosu üyesi ve önemli bir diplomat olan Basouni bir sonuç alma gayretlerini sürdüreceklerini ifade etti.

Türkiye’nin arabuluculuğu
Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın, arabuluculuk yapması amacıyla  yakın danışmanı olan Davudoğlu’nu Şam’a yollaması İsrail medyasında önemli bir yer aldı. Çözümün anahtarının  Şam’da olduğuna inanan İsrailliler, Türkiye’nin  arabuluculuğunu olumlu karşıladılar.Ama Esad acaba Meşal’ı etkileyebilecek mi? Bu da önemli bir sorun çünkü geçtiğimiz günlerde Esad bu soruna karışmayacağını ifade etmişti.
Berşeba’da bir konuşma yapan Olmert, sinirlere hakim olmak gerektiğini ve Filistinlilerin şartlarını kabul edemiyeceklerini, kolay çözülecek bir sorunla karşı karşıya olunmadığını,   ama  er ya da geç Şalit’i ailesi ile kavuşturacaklarını  açıkladı.
Bilindiği gibi İsrail birkaç defa Filistinli örgütler ile anlaşmaya varmış, İsrail’i kurtarmak için  yüzlerce Filistinli tutukluyu serbest bırakmıştı. Neden bu kez bunu yapmaya taraftar değil?
Burada öncelikle İsrail’in başında bulunan kişilerin ilk kez iktidarda olmalarının rolü olabilir. Hem Olmert, hem de Savunma Bakanı Amir Peretz ilk kez güvenlikle ilgili önemli bir görevde bulunduklarından  ödün vermeye niyetli değiller.  Oysa Şaron,  böyle bir durumda çok daha esnek olabilirdi.
Ama aslı neden Hamas’ın İsrail için oluşturduğu büyük tehlike. Hamas, şimdi yalnız bir terör örgütü değil, aynı zamanda Filistin Parlamentosunun en büyük partisi olmakla beraber hükümetin kontrolünü elinde bulunduruyor.  Bununla da yetinmeyerek, şimdi ayrı bir ordu oluşturdu. İsrail televizyonunda gösterilen  Hamas’ın bu konuda çektiği bir film,  izleyicilere hayretlere düşürdü. Böyle bir düşman için İsrail hiçbir tavizde bulunmamalı. Bir askeri, Hamas’ın elinden kurtarmak için bir çok Filistinli tutuklu serbest bırakılırsa, olay tekrarlanabilir. Ayrıca   Filistin halkı üzerindeki etkisi azaltılmaya çalışılan Hamas’ın itibarı artar.
Filistinliler arasında yapılan bir kamuoyu yoklaması Filistin halkının yalnız % 31’nin Hamas’a oy vermeye hazır olduklarını gösterdi. Oysa Şubat ayı seçimlerinde halkın % 41’i Hamas’a oy vermişti. Aynı zamanda El Fetih’i tutanlar %31’den, % 33.2’ye yükseldi. Filistin uzmanı Dr. Hassan Hatib’e göre, şayet Filistinli tutuklular serbest bırakılırsa,  Hamas’ın halk üzerindeki etkisi artacak, aksi takdirde azalacak.
İsrailli politikacılar ve devlet adamları bu görüşleri  göz önünde bulundurmalı. Belki de bu neden de ötürü hemen hemen tüm partiler İsrail başbakanın politikasını destekliyorlar. Oysa halkın %57’sine göre İsrail Şalit’in özgürlüğüne kavuşması için birkaç yüz tutukluyu serbest bırakabilir.
Bu zor durum nasıl sonlanacak? Kimse bir tahminde bulunamıyor. Savunma Bakanlığı’nca  teröre doğrudan doğruya karışmamış tutukluların bir kısmı serbest bırakılabilir açıklaması yapıldı. Oluşacak olumlu hava sonucunda, kaçırılan asker Şalit evine dönebilir.