Mevsimim yaz

Seda Şirem Köşe Yazısı
9 Ocak 2008 Çarşamba

Kasvetli karanlık günleri, içinizi donduran kış günleri geride kaldı.Güneşin yüzünü gösterir gibi yapıp kaçıran ilk bahar da geride kaldı. Sıra benim mevsimime, yaza geldi. Geriye dönüp düşündüğümde hayatıma en çok damgasını vuran anılarım hep yaz mevsimine aittir;  büyükada anıları, yaramazlık kazaları, seyahatler, dostluklar ve tabii ki yaz aşkları. Her mevsimin kendine göre bir güzelliği olsa da yaz başkadır. Kimbilir belki yazın açan güneşle daha pozitif olabildiğim ve hayata farklı bir pencereden bakabildiğim içindir. Sanki yazın vücudum bütün sene beni idare edecek enerji, mutluluk ve anı depoluyor ve onu yavaş yavaş harcıyor. Müzik nasıl ruhun gıdasıysa yazın da ruhun ve doğanın gıdası olduğuna inanıyorum. En güzel meyveler bile yazın çıkar. Karpuz kavun, şeftali, kayısı, kiraz vs. Meyvelerin çeşitlerinde bir patlama olur sanki onlar da yazın gelişini kutlar gibi. Sanatçılara baktığımızda da hep yeni albümlerini yazın çıkarırlar en güzel şarkıları yazın bestelerler ya da yazın biriktirdikleri anılarının tohumlarını ekerler. Tabii bu her yaşa ve kişiye göre de değişebiliyor. Mesela küçükken benim için yaz; okulun tatil olması, sabahtan akşama kadar eğlence, Büyükada, özgürlük demekti. Şimdi ise üniversite bitmeden önce boş zamanımı cv’mi daha çekici hale getirebileceğim son şans (yani bitmek bilmeyen bir staj muhabbeti) aynı zamanda da açık hava konserleri, festivaller, mangallar,  temiz güneşli bir hava da yürüyüş arkasından güzel bir dondurma ve tatil.
Yazın hayvanlar alemi için de farklı bir anlamı olsa gerek. Soğuktan, yağmurdan köşesine çekilmiş bütün canlılar meydana çıkar, Bebek’te, Nişantaşı’nda olmasa da bizler gibi kendi çaplarında piyasa yaparlar. Göç eden kuşlar geri gelip, cıvıltılarıyla güneşin ilk ışıklarından batıncaya kadar ona eşlik ederler. Belki bizim şarkıcılarımız gibi nota bilgileri yok;  ama melodiden anladıkları bir gerçek. Kimisi "Susturun şunu uyumaya çalışıyorum" ya da "Of amma konuştu bu kuş da…" dese de bazıları için de huzur veren bir ses. En sevmediğim kısmı ise yazın ortaya çıkan böcekler; ama onlarında yaşam döngüsüne katkıları olduğundan ve diğer canlıların yaşamasını sağladığından geçerli sebebi var.
Yani yazın her şey bir başka oluyor. O neşenin enerjinin yansımasını her yerde görmek mümkün. Belki de yazın doğan bir yaz çocuğu olarak böyle düşünüyorum. Çok poliyanacılık yaptın dediginizi duyar gibiyim. Hepinize mutlu yazlar...