365 gün işbaşi

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
9 Ocak 2008 Çarşamba

Çocuklarım ilkokula gittiği dönemlerde, her nedense, çeşitli vesilelerle öğretmenlere hediye alınırdı. Özellikle de beşinci sınıfa geldiğinde; kermes, okul aile birliği gibi kendini  her türlü sosyal çevrede bulmayı seven birkaç veli "küçük bir hatıra" vermek üzere “kuyumcuları” gezerlerdi.  Diğer velilere de paylarına düşeni vermek kalırdı.  Kimse bu işlerden pek haz duymaz, ama diğer yandan da sesini çıkarmazdı.
En ağırıma giden ise, "Anneler Günü" için verilen hediyelerdi. Zira çocuklarımın tek anneleri vardı; o da bendim. Tabii sınıf öğretmenine de usulen/ saygı gereği  bir demet kır çiçeği verilebilirdi…
Şimdilerde, ilköğretimde bu konuda ne gibi değişiklikler yaşanıyor, bilmiyorum; doğrusu merak da etmiyorum.
***
Kaloriferlerin yanmaya devam ettiği  şu mayıs ayında değişmeyen bir tarih var. Anneler Günü hala Mayıs’ın ikinci Pazar günü kutlanıyor. Hediye alanlardan mı, yoksa verenlerden misiniz?  Her iki durumda da seçeneklerimin yararlı olacağına  inanıyorum.
Matan Baseter- Barınyurt’un annenize sembolik olarak yollayacağı bir paşmina, şaldan farklı gereksinimi olan diğer bir anneyi sevindirecek.  Diğer bir seçenek de, İhtiyarlara Yardım Derneği’nin sunduğu süper hediyeler. Hediyelerin yanı sıra taze çiçeklerden oluşan çok zevkli buketler de mevcut. Söylenmesi çok doğru değilse de, telefonla sipariş verebilmek, çağımızın vazgeçilmez kolaylıklarından biri.
Aslında en keyiflisi gezerek hediye seçmek.
Sizleri şehrin en ‘in’ iki semtine yönlendiriyorum. Teşvikiye’de, Atiye Sokak’a gittiğinizde “Nelli Sanat Evi”ne girin. Değerli ve yarı -değerli taşlardan yapılmış özgün tasarımlardan biri mutlaka annenize uyacaktır. En sportmen kadına bile uyacak bir takı her zaman vardır.
Şehrin ters istikametinde yaşıyorsanız Ortaköy’de Muallim Naci Caddesi’nde Galeri Simya’ya uğrayın. İkilemdeyseniz, Sabrina Fresko güler yüzü ile kesinlikle size yardımcı olacaktır. Oranın da özgün tasarımlarına bayılacaksınız. 
Şehrin  en "etnik- otantik" el yapımı ürünlerini  ‘Anneler Günü’ nedeniyle 13ᆢ Mayıs 12:00ᆧ:00 arası indirimli sunan bir ikili var: Şeli –Lale; onları ziyaret etmeyi unutmayın.
Muhakkak hediye almak gerekiyorsa, sunduğum seçenekler herkese yeter. Aslında önemli olan  o gün ailece birlikte olmak. Birbirimizin sıcaklığını hissetmek; ve masaya vazife gereği gelmekten vazgeçip, somurtmadan çilek yemek…
***
Bu yazı uzadı. Ama ne yapalım; Anneler sadece Mayıs’ın ikinci pazarı değil, senenin 365 günü işbaşında. Şartlar ve ortam uymadıysa, anne de değilseniz, sakın kendinizi şımartmaktan çekinmeyin.
Açık havada  çok sevdiğiniz birkaç top dondurmayı güzel bir bankta keyifle yiyin. Nasılsa o gün yedikleriniz kalori hanesine yazılamayacak.
Güneşli günlere …