“Sağlik işareti”

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz hafta birçok sevimli, bir o kadar da sevimsiz olayla dolu geçti. Sevimsizleri hemen bir yana atıyorum. Zira bu dönemde hiç kimse başkalarının derdini dinlemek istemiyor.
Sürekli gazetede bulunduğum için, çoğu kez telefonun bir ucundaki artıları ve eksileri dinlemek benim milli piyangomdur. Bu kez ‘büyük ikramiye’ olarak nitelediğim konu ‘Şalom Kitap Eki’ne gelen övgülerdi. Ve bu telefonların her birini Robert Schild’in yanıtlamasını isterdim. Her ne kadar bir el verdiysek de, sözkonusu ekin mimarı R. Schild’di.
Kitap Eki ile birlikte verdiğimiz Judeo-Espanyol dilindeki ‘El Amaneser’ birinci yılını tamamladı. Dile kolay. Editörlüğünü Karen Şarhon ve Güler Orgun’un üstlendiği El Amaneser, yazar/çizer tüm dünya Sefaradlar’ının buluşma noktası oldu.
Amaneser’den güç alarak Cervantes Enstitüsü’nde başlatılan Judeo-Espanyol kursları giderek rağbet görüyor. Konunun inanılmaz boyutu ise, Karen Şarhon’un ders verdiği öğrencilerin hepsinin genç olması. Cervantes’teki dersler yetmiyormuş gibi, gençler onbeşte bir gazetede biraraya gelerek ‘konuşma pratiği’ yapıyorlar. Bu ‘sözel seans’lara kimi zaman bir gitar, kimi zaman bir bestekar renk katıyor. Bazen de bir doğumgünü pastası masadaki yerini alıyor... Bu neşeli seslere takılan davetsiz misafirler de hiç eksik kalmıyor.
Cervantes Enstitüsü, yoğun ilgi karşısında yeni başlayanlar için ikinci bir kurs açıyor. İlgilenenlerin bilgisine...
* * *
Uzun süre gazetenin sayfalarının sayısını arttırmayı düşündük. Ancak ‘ek’ yayınlamaya başlayınca, olumlu okur tepkisinden güç alarak bu yolda ilerlemeye karar verdik. Dolayısıyla bu hafta bir heyecan daha yaşıyoruz. Bir çocuğumuz oldu. Geçmişte de bir ‘Çocuk Eki’ çıkartmıştık. O dönemin çocukları, şimdi neredeyse üniversite mezunu. Dolayısıyla bugün, yeni çocuklar ve yeni editörlerle çağı yakalıyoruz. Grafik dizaynı yapan Bella Parlakşimşek yaratıcılığını en çok bu ekte kullandı. Ester Yannier ve Lita Russo hazırlık aşamasında hem sıkıntı aldılar, hem eğlendiler. Bir kedi resmi bulmak için neredeyse bütün ofis, ekran başında toplandık. Yahoo, Google arama motorları şaşı oldu.... Ama ‘Çocuk Eki’ için en güzel kediyi bulduk!..
* * *
İsrail’in bir dönem önceki Kültür Ataşesi Zali de Toledo, üç gün için geldiği İstanbul’da bizleri ziyaret etmeyi ihmal etmedi. Bir enerji deposu olarak tanımladığım de Toledo ile hem fikir alışverişinde bulunduk, hem de bildik kahkahalarının keyfine vardık.
Bir an için az gerilere giderek, Taksim’de bir restoranda Bensiyon Pinto’nun, Zali de Toledo ve birkaç Şalomcu arasında “Barış Çubuğu” tüttürme çabalarını anımsadım... Sağolasınız Onursalım. Gene de kişide alt yapı sağlamsa, dost her zaman dost kalır.
Şalom, bu yıl Hanuka’da, okurlarına kitap armağan etti. Dağıtımı bölge bölge yapılan kitaplar, kimi kez apartman girişlerinde el değiştirdilerse de, çoğunlukla abonelere ulaştılar.
Genelde telefonlarımız istek ve şikayete dayalı çalışırlar. İstekler arasında gazeteyi poşetinden çıkarmamış olanları ayırmak hiç de zor değildir. Şikayetleri ise maksatlarını aşmadıkları sürece ‘sağlık işareti’ olarak tanımlarım. Dolayısıyla, son iki haftadır, gerek ‘ek’ler, gerekse hediye ettiğimiz kitaplar için okurlardan aldığımız teşekkür telefonları ve sıcak mesajlar bizleri hem sevindirdi, hem şevk kattı. Sağolun, varolun...
İyi Purimler...