Ben neredeydim?

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
9 Ocak 2008 Çarşamba
13 Şubat gecesi Neve Şalom’da ne oldu?
Farklı bir aydınlatma, farklı bir ortam ve meraklı bakışlar arasında, Dostluk Yurdu Derneği’nin  40. yıl kutlamaları kapsamında üç ünlü tenor Şef Orhan Şallıel eşliğinde bir dinleti sundu.
Gerçekten bir "ilk"ler dizisi yaşandı. Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya’nın da dile getirdiği üzere, dünyada tatsız olaylara tanıklık yapan Neve Şalom, bu kez bir konsere ev sahipliği yapıyordu.
Gecenin sunuculuğunu başarıyla üstlenen Moris Levi, "ilk" kez Judeo-Espanyol dilinde Beki L. Bahar’ın  bir şiirini okudu. Tenorlardan Alberto Mizrahi Sefarad, Benzion Miller Aşkenaz olduğundan, sanırım Levi, onlara jest olsun diye Judeo- Espanyol şiiri Aşkenaz şivesiyle seslendirmeyi uygun gördü.
Teva’nın erkeklere ait yan bölümündeki iskemleler kaldırılmış, yerine orkestranın elemanlarının konser süresince çaldıkları bir bölme oluşturulmuştu. Üst balkondan gelen spotlarla olağanüstü bir efekt sağlanmıştı.
**
Davetiyelerde de belirtildiği gibi koyu renk kostümle geceye katılan beyler, gene koyu renk elbiseleriyle  defile yaparcasına şık giyinen DYD hanımları, protokoldeki misafirlerine mihmandarlık yaptılar.
Orkestra elemanları dahil, tüm konuklara hediye edilen Dostluk amblemli  kipalar salonda hoş bir bütünlük yarattı. Siyah kıvırcık saçlarına bir toka ile tutturduğu kipasıyla Şef Şallıel, bir mabedin evrenselliğini simgeliyordu.
**
Konuklar yerlerini alıp konuşmalar bittikten sonra, beş kişinin Teva’ya çıkıp Şofar çalmaları anlatabileceğimin ötesinde  mistik duygular çağrıştırdı.
**
Düğünler de mutlu anlardır. Ancak 13 Şubat gecesi yaşananlar, belki de bir "ilk" olduğu için farklı bir boyutta. Otururken dostum Robert Schild’i düşündüm.
Schneidertempel Sanat Merkezi’nde yapılan her etkinlikte ‘sinagog’ sözcüğünü anlatmakla başlar söze. Yani sinagogun aslında bir ‘toplanma yeri’ olduğunu vurgular. Belki de o gece onun için bu denli rahattım.
**
Dostlar arasında İsrail’in geçmiş dönem Kültür Ataşesi Zali De Toledo’yu görmek ayrı bir mutluluktu. David D’Or’u İstanbul’a getirmişti. İsrail’in ilk kontrtenor sanatçısı olan D’Or müziğiyle sevgi ve barış mesajları vermeyi sürdürüyor. İnsanların yüreğine de bu şekilde  ulaşmayı iyi biliyor. Yıllar önce kendisiyle yaptığımız bir söyleşide: "Barış, olması gereken doğal bir yol. Mücadele edince saf ve temiz olandan uzaklaşıyoruz"  demişti.
Tıpkı bu gün içinde olduğumuz Barış Vahası anlamına gelen Neve Şalom  gibi…
**
DYD Ailesi’nin 40. yılını kutlar, daha nicelerini sağlık ve huzur içinde yaşamalarını dilerim.
Gönül isterdi ki, bu mükemmel geceyi, arzu eden herkes izleyebilseydi.