Tsunami`den sonra Phuket

Solinda LEVİ Köşe Yazısı
9 Ocak 2008 Çarşamba

Evet, maalesef Phuket için artık kabul etmemiz gereken yeni bir dönem var. Tsunami’den evvel ve Tsunami’den sonra.Thaliand’ı çok sevmemden, sıcağa karşı duyduğum fütursuz özlemden dolayı, bizimkiler hadi bayramda tatile gidelim dediğinde, bir cesaret gidip görelim, nereye kadar daha sabredeceğiz dedim.
Ve uçakta giderken bile içimde bir yerlerde biraz utanma hissi biraz da acıma vardı. Utanma hissim bu kadar acılar yaşanmış bir yere bencilce hem eğlenmeye, hem de dinlenmeye gitmek istememden kaynaklanıyordu. Acıma ise bildiğiniz üzere yaşanan felaketlerden ve kayıplardan dolayı kaynaklanıyordu. Daha yeni seneyi devriyesi dolmak üzere ve ben her ne kadar kendi küçük dünyama dalmış kendi eksenimde raks ediyor halde etrafta dolanıyor da olsam, benim için bile sonuçta düşündüğümde yadsınamayacak kadar büyük ve gerçek bir olay.
Fakat oraya vardığınız an fark ediyorsunuz. Oranın halkı yaşama, hayata ve insanlara o kadar bağlılar ki, gözleri hep ileriye dönük ve yüzlerinde her zaman bir gülümseme var. Tsunamiyi sorduğunuzda bile anlayışlı gözlerle beliren gülümsemeleri kaybolmuyor. Ve sizde beliren etki ancak o insanlara karşı hissettiğiniz saygı duygusu olabiliyor. Eğer bizler böyle bir felaket yaşamış olsaydık nasıl bakardık acaba üstünden sadece bir sene geçmiş böylesi bir felakete gerçekten bilemiyorum.
Oradaki insanlar sadece sizi mutlu etmeye, kendilerini ise gülümsemeye, huzurlu olmaya endekslemişler. Hayata karşı yavaş ama eminler.
Etrafta gezerken Tsunami’nin etkilerini sadece Patong Plajı’nda fark edebiliyorsunuz. Uzunca bir kumsal bariyerlerle kapanmış. Üstlerinde bazı yabancı sanatçıların yaşanan kayıpları gösterme amacı ile sergilenen yerleştirme işleri yer alıyor. Karşısındaki mağaza, bar ve restoranlar aynen eskisi gibi. Kısa bir zamanda esnaf kendini onarmış. Bazı spa’lar eski formunda değil. O da tahminen üç senedir üst üste yaşadıkları şanssızlar benzerlerini maalesef şu anda biz yaşıyoruz, gelen turist sayısının eskiye oranla daha az olmasını etkilemiştir. Eski doluluk maalesef ki yok. Halbuki o insanlara yapılacak en büyük iyilik korkmadan güvenle yeniden Phuket’e gitmek elbette ki. Patong dışında hiçbir yerde bir sene evvel yaşanmış olan felaketin izlerine rastlamak mümkün değil. Her şey eskisi gibi canlı ve güzel. Diyeceğim odur ki, Thaliand gezmeyi, vakit ve nakit harcanmayı hala hak ediyor.