Terör canlandi

Erol Güney Köşe Yazısı
9 Ocak 2008 Çarşamba

Bölgede üç aylık bir dinginlik sürecinden sonra terör geri döndü.  Geçtiğimiz Pazar günü bir araçtan  yapılan iki  saldırı neticesinde  20 yaşlarında iki genç kız ile 16 yaşında bir delikanlı yaşamını kaybederken dört  kişi de yaralandı.
 Batı Şeria’da Guş Etsion girişinde ve daha kuzeyde bulunan Eli yerleşim biriminde  intifadanın en kanlı günlerini hatırlatan bu saldırılardan sonra, İsrail Güvenlik Güçleri sert tepkiler verdiler.  Batı Şeria’nın ana yolları Filistinlilerin araçlarına kapatıldı, son aylarda kaldırılan barikatlar yeniden konuldu, Filistinlilerle tüm temaslar kesildi.
Sukot Bayramı için geziye çıkan, festivallere katılan, milli parkları ziyaret eden halkı korumak için, bir çok önlem alındı.
Gazze’den çekilmenin ardından zamanı bilinmemekle beraber, terör eylemelerinin Gazze’den Batı Şeria’ya kayacağı bekleniyordu.  Bu günlerde terörün canlanmasının nedeni; bu hafta FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın ABD Başkanı Bush ile Washington’da yapılması beklenen görüşmeye engel olmak.  Terör girişimlerinin El Fetih’e bağlı El Aksa Tugayları tarafından değil, Hamas tarafından yapıldığı düşünülüyor.

Abbas- Bush görüşmesinin gündemi
Mahmud Abbas, Bush ile yapacağı görüşmede, Filistinlilere yeni kolaylıklar göstermesi için İsrail’e baskı uygulaması, tutukluların serbest bırakılması, birkaç kentin kontrolünü Filistinlilere geri vererek yollardaki barikatların kaldırılması, FÖY kuvvetlerine silah ve cephane verilmesi talebinde bulunacak.
Ayrıca Abbas’ın  ABD Başkanına, "İsrail bizi teröre karşı önlem almamakla suçluyor, ama bu doğru değil, örneği bu son ay içinde Gazze’den İsrail’e yönelik 17 terör saldırısını durdurduk ve bir çok silaha el koyduk" demesi bekleniyor.
İsrail sözcülerine göre, Filistin yönetimi son zamanlarda Hamas ve diğer radikal terör örgütlerine karşı önlem almakla birlikte, yaptıklarını abartıyorlar. İsrail’e göre Filistin Güvenlik Kuvvetleri’ne verdikleri isimleri yeterince değerlendirmiyorlar.
Bu pazar günü Batı Şeria’da yaşanan terör saldırıları, Mahmut Abbas’ın Bush ile görüşmesini kolaylaştırmayacak.  ABD Başkanı geçtiğimiz hafta terörizme karşı çok sert bir konuşma yaptı. FÖY Lideri, Hamas ile bir anlaşmaya varmak için çaba gösteriyor.
Abbas, kanıt göstererek, konuyu Başkan Bush ile tartışacak: " Son haftalarda İsrail Güvenlik Kuvvetleri, Batı Şeria’da yedi yüzden fazla Hamas ve diğer terör örgütlerinin militanlarını tutukladı bu arada, on beş kadarını da öldürdü. Bu nedenle örgütler, kendilerini misilleme yapmak zorunda hissediyorlar.  Bunu durdurabilmek kolay değil" diyecek.
 Bush- Abbas görüşmesinde daha bir çok  konu gündeme gelecek. Özellikle gelecek yılın başında yapılası beklenen Filistin genel seçimlerine Hamas’ın katılma talebi Abbas tarafından olumlu karşılanıyor. Oysa  buna karşı olan İsrail, Hamas’ın silahlı kuvvetlerini feshetmesini ve programından İsrail’in sonunu isteyen paragrafın çıkarılmasını istiyor. 
Irak’taki seçimlerden sonra Bush, Filistin seçimlerinin başarılı olmasını sağlamak amacıyla Washington- Kudüs arasında önemli görüşmeler planlıyor.  Bu nedenle  Bush- Abbas görüşmesinin, tutumu belli olmayan ABD için büyük önem taşıyor.
Bu arada Suriye’de yaşananlar,  ABD ile İsrail arasında bilgi alışverişi yapılmasına olanak sağladı. Amerikalılar, İsrail’den bu işe karışmamasını istedi. Zaten ABD ve İsrail arasında bu konuda önemli bir fikir ayrılığı yok. İsrail her ne kadar ülkesinde terör örgütlerini barındırdığı için Başer Esad’a kızsa da, düşmesini istemiyor. Çünkü  Başer Esad’ın iktidardan düşmesi, ülkede bir kaosa neden olacak ve bu da İsrail- Suriye sınırındaki dinginliği tehdit edebilir.
Kaos sonucunda Suriye’de " Müslüman Kardeşler"in  etkili olabilmesi, İsrail’in çıkarlarına ters. Diğer bir senaryoya bakıldığında ise ;Suriye’nin başına ılımlı ama zayıf bir politikacı geçmesi durumunda, batı devletleri, İsrail’den Golan tepeleri konusunda ödün vermesi talebinde bulunabilir. İsrail ise Galon tepeleri sorununun ortaya çıkmasını istemiyor.
İsrail, ABD, Fransa ve diğer batı devletleri gibi Esad’ın zayıflamasını istememekle birlikte, terörden  desteğini çekmesini istiyor.
ABD’nin Esad’dan istediği diğer önemli bir konu da, Irak’ta Amerika karşıtı savaşmak isteyen, Cihad yanlılarının Suriye’den Irak’a geçmelerine engel olması. Suriye İçişleri Bakanı’nın intiharından sonra, eski Lübnan Başbakanı Hariri’nin suikastıyla ilgili BM’nin bu haftanın sonunda yayınlayacağı raporda büyük bir ilgiyle bekleniyor.

İsrail’de kuş gribi korkusu
Tüm dünyada olduğu gibi İsrail’de de kuş gribi büyük korku uyandırdı. Şimdiye dek, her hangi bir vakaya rastlanmamasına rağmen, Tarım ve Sağlık bakanlıkları iş birliği yaparak gereken önlemleri aldılar.
Sağlık bakanlığı, bu aşının faydası olabilir düşüncesiyle  özellikle yaşlı kişilerin zaman kaybetmeden, gribe karşı aşılanması çağrısında bulundu.