Neler olabilir?

Viktor KUZU Köşe Yazısı
9 Ocak 2008 Çarşamba

Gazze’deki Hamas gösterisi sırasında yaşanan patlama, Hamas’ın Gazze’den İsrail’e gönderdiği roketler, İsrail’in sürdürdüğü nokta operasyonları ve bir sıra daha olay ile Ortadoğu’da ibre bir kez daha barıştan uzaklaştı.
Bu karışıklığa -İsrail politikasının iç hesaplaşması- Likud parti içi liderlik mücadelesi de eklenince en iyimserin bile inancını söndürecek bir hava çöktü bölgenin üstüne.
Böyle bir ortamda ne yazsam diye düşünüp içim sıkılırken, son bir hafta içinde olanları, Hamas ve İsrail’in karşılıklı saldırılarından sonra yaşananları kendi gönlümden geçtiği gibi yeniden kurgulamaya karar verdim. Aşağıda okuyacaklarınız tamamen kurmacadır, gerçeklerle alakası yoktur ve benim hayal ürünümün eseridir.
Şaron ve Abbas’tan ortak mesaj: "Birlikte hedefe ilerliyoruz"
Saldırıların ardından ilk iş bir araya gelen İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Filistin Lideri Abbas tüm dünyaya birlik mesajı verdi. Başbaşa görüşen iki lider gelişmelerle ilgili durum değerlendirmesi yaptıktan sonra, bölgede huzurun sağlanması için alınması gereken güvenlik önlemleri konusunda fikir alışverişinde bulundu.
Türkiye’den çağrı: "örgütler silah bıraksın"
Bölgesel bir güç olarak İsrail-Filistin arasında arabuluculuk talebini çeşitli kereler gündeme getiren, son olarak İsrail ve Pakistan taraflarının buluşmasına evsahipliği yaparak bölgenin normalleşmesi sürecinde önemli bir rol oynayan Türkiye, olayların ardından bir çağrı yaparak, vakit geçmeden Filistinli örgütlerin silahlarını bırakmalarını istedi. Örgütlerden silahlı eylemlerine son vererek, mücadelelerini politik arenada sürdürmelerini isteyen Türkiye, ayrıca örgütlerin silahsızlandırılması yolunda Filistin yönetimine sonuna kadar destek vereceklerini söyledi. Türkiye ayrıca İsrail’den operasyonlarına son vermesini istedi.
Dünyadan Filistin’e şartlı yardım 
Gazze’de kontrolü eline alması, güvenliği sağlaması ve sınırları belirlenmiş bir ülke olma yolunda gerekli kurumlarını oluşturabilmesi için dünya ülkeleri Filistin yönetimine özel bir yardım fonu oluşturuyor.
Filistin yönetiminin güçlenmesi ve kontrolü eline geçirmesi için hayati önem taşıyan bu yardımlar geçmişte ne yazık ki şiddeti yaratan örgütlerin eline geçmiş ve sorunu körüklemişti.
Bu kez benzer bir durumun yaşanmaması için kaynak yardımın oluşturulan şeffaf sistem sayesinde denetlenmesi ve yardımın güvenlik, eğitim, iş gücü gibi konularda kullanılması, Hamas ve İslami Cihad gibi örgütlerin eline geçmemesi sağlanacak.
Bibi’den Arik’e destek 
Likud liderliği için uzun zamandır mücadele eden Binyamin Netanyahu, bu amacından sapmadığını ancak ulusun çıkarları adına parti başkanı seçimini öne alma talebinden vazgeçtiğini belirtti. Netanyahu, kendisinin karşı olmasına rağmen İsrail meclisinin Gazze’den çekilme yönünde karar verdiğini ve bunu uyguladığını belirtirken, İsrail’in ulusal bütünlüğünün zarar görmemesi için bu konuyu iç siyaset malzemesi haline getirmeyeceğini söyledi
Viktor Kuzu: "artık Ortadoğu hakkında yazmayacağım"
Şalom Gazetesi’nin dış haberler sayfasında uzun süredir Ortadoğu üzerine yazılar kaleme alan Viktor Kuzu arkadaşlarına, bundan sonra Ortadoğu hakkında yazmayacağını, Hıncal Uluç’un yolundan gideceğini, şu anda içeriğe tam olarak karar vermemekle birlikte hayatın çeşitli renklerini köşesine taşıyacağını belirtti.
***
Tarihi ben yazsam, gerçeğinden bin kat iyi olacağına hiç şüphe yok. Kurmaca tarih oyunu güzelmiş, ileride de ara ara oynamak lazım.