Mişisel Gelişim

Tülay GÜRLER KURTULUŞ Köşe Yazısı
25 Temmuz 2018 Çarşamba

Birincisi mükemmel filan değilsin!

İkincisi sana yalan söylediler.

Ama üzülme, sana söylenen yalanların tam listesi bu kitapta!

“Başaramayanlar, işlerini büyütemeyenler, bunalımdan çıkamayanlar, antidepresanla yaşayanlar, “Olmuyor, olmuyor, olmuyor!” diyenler, hepimiz buradayız öyle değil mi? Merak etmeyin, sizleri yalnız bırakmayacağım. Şöyle yaparsan böyle olurmuş, şu teknikle falanca çok başarılı olmuş, şu kitapla herkesin hayatı değişmişmiş… Hayır dostum, mişmişle muşmuşla işimiz yok bizim. Kişisel Gelişim, Mişisel Gelişim dinlemiyoruz! Bu kitapla kişisel gelişim kitaplarının, yaşam koçlarının, başarı sırlarının, beyin geliştirme tekniklerinin ve bilumum hurafenin gerçek yüzünü göreceksiniz... Unutma, mükemmel filan değilsin! İnsan, yaratılış itibariyle kusurları olan, hatalar yapan, başarısız da olabilen bir canlıdır.”

Özellikle son yüzyılda kişisel gelişime daha da bir önem verdi insan. Kişisel gelişimini en üst seviyeye çıkarmak için çaba gösterirken önümüze çıkan kitaplar maalesef çoğu konuda hepimizin niyetini suiistimal etti. Herhangi bir somut başarı grafiği gösteremeyen, okurunu memnun edemeyen, sadece reklamlarla övülen kişisel gelişim kitaplarının yan etkilerini, yazar Hasan Uğur Gür, ‘Mişisel Gelişim’ adını verdiği kitapla okuyucuya aktarıyor.

Yazar Hasan Uğur Gür, oldukça talep gören kişisel gelişim kitaplarının, günümüzde hem olumlu bir işlev gösteremediğini hem de birbirinin kopyası hâline geldiğini anlatırken, diğer yandan gelişimin doğal bir süreç olduğunu, uydurma tekniklerin de insan psikolojisini ve toplum yapısını bozduğunu vurguluyor.

Mişisel Gelişim kitabı, içeriğiyle genel insan psikolojisinin yapay kişisel gelişim teknikleriyle yönlendirilmesi sonucu ortaya çıkan yıkımın değerlendirmesini yaparak okurları uyarıyor: “Kendinizi seviyorsanız, kişisel gelişim kitaplarından uzak durun!”

 

Nasıl buldunuz tanıtım metnini? Mişisel Gelişim, son zamanlarda okuduğum en eğlenceli kitaplardan biri… Yazarı Hasan Uğur Gür. Daha önce bir kitap yazdı mı yazmadı mı hiç araştırmadan, adına kapılıp aldım kitabı. Aslında böyle şeylere de karşıyımdır ama yapıyor bazen insan. Çünkü kişisel gelişimle dalga geçer gibi bir hali vardı. Kitabı okuyunca aslında konuyla değil, bu konunun kitapla anlatılması fikriyle dalga geçtiğini anladım. Biraz da haklıydı biliyor musunuz? Belki de içten içe bu işin kitap okuyarak yapılmayacağına inananlardandım da bu kitap da hislerime tercüman olmuştu adıyla, ne bileyim?

Okudukça da haklı olduğumu anladım. İnsanın kişisel gelişimi adından da anlaşılacağı üzere başkalarının fikirlerinden çok kişinin kendisine, onun kararlılık ve isteğine bağlı bence. Yazar da böyle düşünüyor olacak ki tanıtımda okuduğunuz ne varsa, bunları olanca doğallığı ile tek tek ele almayı seçmiş. Hem gülüyor, hem düşünüyor hem de okurken ona hak veriyor, işin aslı kendinizi geliştiriyorsunuz. Kitap, insanı gerçeklerle şrak diye yüzleştirip yumuşak yollardan değil, dikenli tellerden geçirerek ona bir şeyler anlatma yolunu seçmiş. Ben de bazı gerçeklerin kitaplarla öğretilebileceği fikrine karşıyım. Evet, eğitimciyim ama her şey kitabına uygun gitmiyor hayatta ya da her gerçeğin, yaşanan her şeyin kitabı yazılamıyor. Bazı gerçekleri, hayatın içinde yaşayarak, düşe kalka, burnu sürtüle sürtüle öğreniyor insan. Böyle bir sorun yaşarsan, durumu şöyle çöz, gibi bir tavsiyeyi insan en yakın arkadaşından dinlemek istiyor, hiç tanımadığı bir yazarın yazdığı ve adına tecrübe dediği cümlelerden değil…

Galiba haklı yazar, hiçbirimiz mükemmel değiliz. Bunu anlamak için öğretmen olmak yeter. Bizim mesleğin en büyük defosu, çoğumuzun kendisini mükemmel zannetmesinden geçer, ama yoktur böyle bir şey. Çocukların bazılarının olgunluğu, kibarlığı, dürüstlüğü, ezer geçer bazen bizleri… Yaptıkları herhangi bir haklı eleştiri, çok güzel düşündürebilir bizi. Bana göre asıl kişisel gelişim hayatı ıskalamayıp bu gerçekleri görerek, bir kenara yazarak, başkalarından yaşı kaç olursa olsun, her an bir şey öğreneceğini bilerek yaşamaktan geçiyor.

Vallahi bayıldım, kitaba… Bu tür konuların meraklısıysanız, kitabı alın başucu kitabı yapın, öyle bir gecede filan da bitirmenize de gerek yok. Yavaş yavaş okusanız da olur.