Dünya Mutluluk Günü

Joelle PİNTO Köşe Yazısı
28 Mart 2018 Çarşamba

20 Mart günü Dünya Mutluluk Günüymüş. Orijinal adı ise Uluslararası Mutluluk Günü. İlk bakışta böyle bir gün bana her açıdan yanlış geliyor. Şehit cenazeleri, uçak kazaları, yitirilen genç yaşamlarla dolu geçirdiğimiz çok üzücü haftalarda, “Hadi 20 Mart’ta bütün dünya mutlu olsun” diye düşünmek biraz mantıksız, biraz duyarsız ve biraz da yanlış. Ülkemizdeki ani ölümlerden, acı kayıplardan çıkarabileceğimiz tek bir ders varsa, o da sevgimizi her gün paylaşmamız, sevdiklerimize her gün sarılmamız, her gün ama her gün elimizden geldiğince mutlu olmamız gerektiği. Mutluluğun günü aslında her gün olmalı. Sadece sağlıklı uyanmak ve sevdiklerimizin sağlıklı olması bile mutlu uyanmamıza yetmeli aslında…

↔↔↔

Birdenbire Uluslararası Mutluluk Günü modası nereden çıktı, kim çıkardı diye araştırırken aslında anlamının çok daha farklı olduğunu öğrendim. Birleşmiş Milletler tarafından 2013 yılından beri kutlanan mutluluk günü, mutluluk fikrini hatırlatmak, farkındalık yaratmak ve renkli kutlamalarla başta Amerika ve sonra çeşitli memleketlerde kutlamak gibi gözükse de, aslında cep telefonlarımıza gelen Dünya Mutluluk Günü mesajlarından ve aynı hashtag’li sayısız sosyal medya postlarından daha derin bir anlamı var. 2015 yılında BM yoksulluğa son verme, eşitsizliği azaltma ve çevreyi koruma üzerine 17 sürdürülebilir gelişme hedefi yayınlamış. Hepsi yaşam kalitemizi arttırmak ve gerçekten mutlu olabilmemize yardımcı olacak hedefler. Yoksulluk olmaması, dünyada açlık kalmaması, cinsiyetler arasında eşitlik, iyi sağlık, temiz su, iş ve ekonomik büyüme, mantıklı tüketim ve üretim bu hedeflerden sadece birkaçı. İleriki yıllarda yapılabilecek en güzel mutluluk günü kutlamalarından biri, belki de bu 17 hedefin ülkemizde anlatılması, halkın bilinçlendirilmesi ve herkesin bu hedefler doğrultusunda elinden geldiği kadar kendisi, ülkesi ve çevresi için çalışması. Birleşmiş Milletlerin web sitesinde “Tembel insanın dünyayı kurtarması” başlıklı bir bölüm var, dünyayı kurtarmanın aslında evimizden başladığı, koltuğumuzdan bile kalkmadan yapabileceğimiz ufak tefek değişimlerin faydaları net ve hafif mizahi bir dille anlatılıyor. Tutkulu olduğumuz konularda sosyal medyada paylaşımlar yapmak, kurutma makinesini daha az kullanıp güneşten faydalanmak, bilgisayarımızı kullanmadığımızda tamamen kapatıp elektrik tasarrufu yapmak kadar kolay maddelerle dolu koca bir liste var. BBC’nin haberine göre Türkiye Birleşmiş Milletler raporunun mutluluk sıralamasında 74. ülke olarak yer alıyor. Yani 2017’de 69. sırada olan Türkiye, mutluluk konusunda beş sıra gerilemiş. Bu mutsuz enerjiyi kırmak için tek bir gün değil, her gün başta kendimizi ve sonra çevremizi mutlu etmek için harekete geçmeliyiz.

↔↔↔

Bayramları sevdiklerinizle kutlayabilmek, geniş bir masada sağlıkla, ailece yemek yiyebilmek mutlulukların en büyüğü. Tüm bayramları sevdiklerinizle kutlayabilmeniz dileğiyle… Pesah Bayramınız kutlu olsun.

 

 

———————