Ceviz çok pahalı

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
28 Mart 2018 Çarşamba

Nişantaşı’nda Akkavak’la Şakayık Sokağı arasında küçük bir park vardır. Eski yazılarımın birinde söz etmiştim. Yakın zamanda bir düzenleme yaptılar. Öyle bir düzeltildi ki oturma yerlerinin arasında neredeyse geçecek yer kalmadı. Çocukların top oynayabilecekleri alan yok oldu. Neyse ki salıncak, kaldıraç ve tahterevalli üçlüsü yerli yerinde duruyor.

Haftanın bir günü parkta elişleri/sanatçılar pazarı kurulur. Müşterilerin çoğu semt sakinleri… Tezgâhtakilerle neredeyse tanış olmuşlar. İşler kimi zaman bereketli kimi zaman da durgun. Yine de neşeli bir hava eser o gün.

Evvelki gün parkta hummalı bir faaliyet başladı. Lacivert branda bezinden bölmelere dönüştürülen bir yöresel gıda pazarı için hazırlıklar yapılıyordu. Kısa süre içinde tezgâhlar doldu. Malların üstünde geldikleri yöre ile fiyat etiketleri kondu. Satışa sunulanlar arasında bal, zeytinyağı, çeşitli peynirler, ekşi mayalı ekmek, ceviz ve kuru yemiş çeşitleri gibi gıdalar bulunuyordu.

Bütün stantların içinde anahtar sözcük ‘ceviz’di. Malum Pesah arifesindeydik. Kek yapmak için de bolca ceviz gerekiyordu. Fiyatı da dükkândan daha uygun olmalıydı. Kalabalığın arasından sıyrılıp cevizlerin olduğu tezgâha yanaştım. O ne? Etikete odaklandım ve gözlerime inanamadım. Ceviz dışarıda satılandan daha pahalıydı. Birden gözüme pek küçük göründüler. Hevesim kursağımda kaldı. Belki de psikolojik olarak, pazar denince, insan kaliteli malı uygun fiyata alacağını düşünüyor. Ancak söz konusu pazarın Nişantaşı’nın göbeğinde kurulduğu gerçeğini de unutmamalı. Göz gezdirmek istiyorsanız bir hafta daha açıklar.

***

Hazır Pesah’tan söz etmişken…

Geleneksel mutfağımız hayli zengin. Hazmetmesi zor, hazırlanması daha da zor… Doğrusu her açıdan biraz hafifletilmesinden yanayım. Neden hem kuzu hem balık. Balık Roş Aşana’ya özgü değil mi? Kanımca kuzu yeterli. Börekler için öbek öbek ıspanak yıkanıyor, doğranıyor. Kimse ıspanak yerine pazı kullanmayı denemedi mi? Ama tatlılara sıra gelince, onlardan hiç ödün veremem. Benimkisi bir öneriydi; siz bildiğinizi yapın.

Sizlere ağız tadıyla sağlıklı bir bayram diliyorum.

Hag Pesah Sameah…