Yaş skalası değişiyor

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
7 Mart 2018 Çarşamba

İnternet’te bol miktarda bilgi kirliliği olduğu herkesçe bilinen bir olgu. Şüpheye düştüğümüzde farklı yöntemlerin devreye girmesinde yarar var. Doğru mu, değil mi bilinmez ama son zamanlarda herkesin dilinde dolaşan bir istatistik var. İşte, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yeni yaş dilimi skalası; 0-17 ergen; 18-65 genç; 66-79 orta yaş; 80-99 yaşlı. Bu veriler neye dayanarak yapıldı, bilemem. Gerçi ergenlik çağının çok erken yaşlarda başladığına tanık oluyoruz, ruhsal açıdan on yedilere kadar sürdüğünü bilmiyordum. Yaşlı tanımı da doğal bir gelişim. Altmış altı – yetmiş dokuz oldukça sevindirici. Geriye kaldı, on sekiz – altmış beş. Bu grubun yaş aralığını pek anlayamadım.

***

Kısa süre önce hayli kalabalık bir davete katıldık. Gelenlerin çoğu tanıdık, fonda güzel bir müzik, geçen ikramlar harika, kısaca mükemmel bir ortamdaydık. Sıra yemeğe geldiğinde hiç karmaşa olmadı. Tam tersine, ev sahibi buna da çok zarif bir yaklaşım getirdi. Salonun solundaki kapalı camekâna gençleri yönlendirdi. Sağ taraftaki masaları ise, ‘40-50’, ‘50-60’, ’70 ve üzeri’ şeklinde ayırmıştı. Gerçekten çok kısa  sürede herkes yerine oturmuştu. Ev sahibine takılmadan edemedim, “Ayakta kaldım. Hiçbir yaş grubuna uymuyorum. Altmışı geçtim, yetmişe de çok var…” Cevap çabuk geldi, “Bir üst gruba geçip eşinle oturacaksın” dedi. Harikulade geçen o gecenin keyfi hep anılarımda kalacak. Gelmek istediğim nokta şu: söz konusu davette de bir yaş skalası vardı. Ancak belli bir saatten sonra gençler yetişkinlerin, yetişkinler ise gençlerin masalarını ziyaret ettiler. Oturma şekli geçici olarak değişti. Ama ortamın sıcaklığı hiçbir şekilde bozulmadı. Gecenin başarılı olması yaş skalasından ziyade gelenlerin altyapılarının yaklaşık aynı düzeyde olmasından kaynaklanıyordu.

***

Purim partilerine katılamadım ama evde geniş aile coşkuyla kutladık. Seneye torunuma da bir ‘mavlaç’ verme düşüncesi bile heyecanlanmama yetti.

Zaman çabuk geçiyor. Bir ay sonrası Pesah. Sabah tül perdelere baktım, yıkasam mı acaba? Sonra ‘AccuWeather’a (hava durumu) göz attım, zira onsuz bir adım atılmıyor.Yağmurlu bir hafta bizi bekliyor. Önce camları silmek lazım. Camcı Adnan’dan randevu almalı. Malum gündeliğe gelen yardımcılar artık cam silmiyor.

Yağışlı ve bereketli bir haftamız olsun.