Öğretmenler ve silahlar

Joelle PİNTO Köşe Yazısı
28 Şubat 2018 Çarşamba

Türkçe – Türkçe bir sözlük kullanmayalı yıllar geçti. Bugün bir değişiklik yapıp Türk Dil Kurumunun sözlüğüne bakmaya karar verdim. Bazı kelimelerin sözlükteki tanımlarına bakalım… Birinci sözcüğümüz öğretmen.  Öğretmen: Mesleği bilgi öğretmek olan kimse, muallim, muallime. İkinci sözcüğümüz silah. Silah: 1. Savunmak veya saldırmak amacıyla kullanılan araç. 2. mec. Savunmak veya saldırmak için kullanılan nesne, etken araç… Şimdilik iki kelime arasında bir korelasyon yok. Mesleği bilgi öğretmek olan bir kişinin, mantıken savunmak ve saldırmak amacıyla kullanılan araçlarla özellikle de tabancalarla hiç işi yok. Yıllar sonra Türkçe bir sözlük açmışken, birkaç sözcüğe daha bakalım; üçüncü sözcüğümüz kovboy olsun. Kovboy: a. (ko’vboy) 1. Amerika’da sığır çobanı: “Kovboy bozuntusu yahut gangster torunu birkaç sivri akıllıdır onlar. -R. H. Karay. 2. mec. Gangsterliğe özenen kimse…

***

Kovboy deyince aklımıza filmlerden ve çizgi filmlerden bildiğimiz büyük şapkalı, ata binen, ağzında sigara cebinde tabanca olan bir figür geliyorsa; yani sevimli versiyonu Red Kit olan bir imaj ise, bir de gangsterin anlamına bakalım. Gangster; a. (ga’ngster) 1. Yasa dışı işler yapan çete üyesi: Gangster filmleri çoklukla gençler arasında öykünme isteği uyandırır.”-N. Cumalı. 2. mec. Herhangi bir çıkar için her türlü kötülüğü yapan kimse… Son olarak yine Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünden tabanca kelimesine bakıyorum. Tabanca: a. 1. Kısa, hafif, cepte veya belde taşınan ateşli silah… Toplam beş tane sözcüğün anlamına baktım. İlk kelime olan kutsal meslek öğretmenlik haricinde, diğer dört kelime bir biriyle dolaylı yoldan bağlı olabilse de, mesleği bilgi öğretmek olan bir kişinin silah, tabanca, kovboy ve gangsterle ilişkisi yok.

***

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump, Florida Eyaleti’nde 17 kişinin ölümüne sebep olan silahlı saldırının ardından yaptığı bir açıklamada, öğretmenlerin silahlandırılmasına destek verirken silahlı öğretmenlerin bu tip saldırıları çabuk bir şekilde sona erdirebileceğini söyledi.  Mesleği çocuklara ve gençlere bilgi aşılamak olan bir öğretmenin olası bir saldırı halinde, James Bond gibi birkaç silah atışıyla saldırganı etkisiz hale getirdiğini düşündüm.  Düşünemedim. Çok saçma geldi. Başkan Trump, sonrasında attığı tweet’lerde, askeri eğitimi olan öğretmenleri kastettiğini, onların gizlenmiş bir silah ile okulda bulunmalarının ve bir saldırı halinde böyle bir saldırgana ateş edebileceğini yazdı.  İyi eğitilmiş öğretmenlerin, caydırıcı olacağını savundu. Kafamda bir matematik öğretmeni canlandırdım; okula gelen akli dengesi gitmiş bir caninin rastgele silah çektiği öğrencilerin önüne kendini siper eden. Tek başına bir manyağı alt edebilecek miydi?  İyi nişanlasa da onu öldürecek miydi? Manyak da olsa bir insanın etine kurşun atıp, kanatıp onu öldürecek miydi?  Bunu bir “öğretmen” mi yapacaktı? 

***

Gazetelerdeki üçüncü sayfa haberlerini bazen atlarız ya, “Memleketimiz niye böyle?” deriz, “Bu cehaletin sonu ne olacak” diye düşünürüz… Bazen dünya gündemini de mi okumamak lazım artık?