Teklifsiz kahvaltı

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
4 Ocak 2018 Perşembe

Doğrusunu söylemek gerekirse 2017 miladi yılı şahsım için fevkalade güzel geçti. Ailemize yeni bir birey katıldı. ‘Torun’ büyülü bir sözcük. Saf, temiz ve kişinin başını döndüren kendine özgü bir kokusu var. Ardından yaşadığımız sağlık vs. gibi tüm sıkıntılı olayları minik bir bebeğin yaydığı enerjiyle daha hafif geçirdik.

Yazının başında ‘miladi yıl’ ibaresini bilinçli olarak kullandım. Zira uzun zaman öncesinde, bir köşe yazımda ‘yeni yıl’ sözcüğünü kullandığmda, Bet-Din’den uyarı almıştım. Yahudiler için yeni yıl, Roş Aşana’ydı. Diğeri, miladi yıl / miladi takvimdi. Sonraları bu hassasiyetin üzerinde durmaya özen gösterdim.

***

Kişinin çevresi genişledikçe, beraberinde birtakım zorunluluklar da getiriyor. Bunlardan biri WhatsApp grupları. Başta hoşuma gitti. Her gelen tebriği yanıtlamaya çalıştım, ardından sadece resimler, emojiler yolladım. Ama bir türlü yetişemedim. Sonunda pes ettim. Buna da bir çare bulmak lazım, nasıl bilmiyorum. Tebrikler sayesinde evim sanal havai fişekler ve ‘Jingle bells’ sesleriyle çınladı.

***

Yılbaşı gecelerini dışarda geçirmeyeli çok uzun zaman oldu. Ya arkadaşların evinde ya da kendi evimizde olmayı yeğliyoruz. Böyle günlerde sokaklardaki taşkınlıklar da caydırıcı unsurlardan biri oluyor. Gerçi bu sene İstanbul’da alınan güvenlik önlemleri rahatlatıcı ama bir o kadar da ürkütücüydü. Birçok yol trafiğe kapatıldı. Öyle ki, o gece yurtdışından gelecek olan yakınımı uyarma ihtiyacını hissettim.

Pazar sabahı ‘teklifsiz’ bir kahvaltıya çağrıldık. Evlerine girdiğimizde boydan boya donatılmış upuzun bir masa ile yine ‘teklifsizce’ çağrılmış on beş kişi daha vardı...

Her ne kadar böyle yerlere gitmeden önce hafif birşeyler atıştırsam da, o günkü kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği yerine geçti. Tabi uzun zamandır görmediğim arkadaşlarla birlikte olmak ayrı bir keyifti.

Çıkışta eşimle yürüyüş yapmaya karar verdik; yoksa bu teklifsiz küçük kahvaltı bir türlü hazım olmayacaktı. Nişantaşı’nın en güzel yanlarından biri, yolda birçok tanıdığa rastlayıp ayaküstü ‘bilgilendirme’ sohbeti yapmaktır. Bu keyfi de yaptıktan sonra gerçek yürüyüşümüze geçtik. İşte, bizim için miladi yıl böyle başladı...