Deneme sınavı

Riva HAYİM Köşe Yazısı
20 Eylül 2017 Çarşamba

Bu hafta da soruları çoktan seçmeli hazırladık. “Öğretmenim kalemimi evde unuttum. Öğretmenim çalışmadığımız yerden sormuşsunuz!” Bunlar yok. Üç yanlış beş doğruyu götürür... Kolay gelsin.

1. Aşağıda geçen sevgi dolu kucaklayıcı yorum, ülkemizde ünlü siyasal bilimci ve tarihçi olarak geçen bir kişiye aittir. İlgili kişinin söyleminde “Toplumları dinsizleştirip uçuruma sevk eden kriptolar” olarak geçen toplumlar kimlerdir?

“_____ve ______asıllı kriptolar, Müslüman Kürt milletini hızla dinsizleştirip uçuruma sevk ediyor, iki dünyalarını kaybetmeleri için.”

a) Hıristiyan - Budist

b) Ermeni - Ateist

c) Yahudi - Ermeni

d) Dünyaca Ünlü Kriptoloji Uzmanı Prof. Dr. Richard Blahut ve arkadaşları

2. Geçtiğimiz hafta, HDP’li Vekil Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine bir grup saldırı düzenlemiştir. Bu talihsiz ve üzücü saldırı sonucu, Aysel Tuğluk’un annesinin naaşı,  mezarından çıkarılmak zorunda kalınmıştır. Tarihte gerek usulsüz kamulaştırma, gerek saldırı yolu ile olsun bu tip saldırılar azınlık mezarlıklarının maalesef kaderi olmuştur. Bu durumda, aşağıda belirtilen azınlık mezarlıklarından hangileri saldırıya uğramıştır?

a) Şişli’deki Rum Ortodoks Mezarlığı

b) Hatay Yahudi Mezarlığı

c) Adıyaman’ın Mara mahallesindeki Süryani mezarlığı

d) Hepsi

3. Diyarbakır’daki, Surp Giragos Ermeni Kilisesi harabe haldeyken, geçtiğimiz yıllarda, tekrar restore edilip küllerinden doğmuştur. Ermenilerin Ortadoğu’daki en büyük ibadet merkezi konumunda olan Surp Giragos Ermeni Kilisesinin son durumu nedir?

a) Kilise, 2015-2016 yıllarında bulunduğu bölgedeki hendek - barikat operasyonlarından zarar görmüştür.

b) Girilmesi yasaklı bölgede yer aldığından ve sokağa çıkma yasağı uygulandığından, Kilise’ye içeriye ancak izinli olarak girilebilmektedir.

c) Kiliseye geçtiğimiz hafta hırsızlar girmiş ve su tulumbası ve elektrik panosu dahil kiliseden birçok malzeme çalınmış, kilise yağmalanmıştır.

d) Hepsi

4. Aşağıdaki ismi geçen azınlık ibadethanelerinden hangisi hırsızlar tarafından soyulmamıştır?

a) Surp Giragos Ermeni Kilisesi 

b) Beyoğlu Latin Katolik Kilisesi

c) Mardin Mor Barsom Kilisesi

d) Çanakkale Mekor Hayim Sinagogu

e) Hepsi

5. Sayın Cumhurbaşkanımız ABD’yi son ziyaretinde çeşitli temaslarda bulunmuş, ilgili kişilerin görüşme taleplerini kabul etmiştir. Yaptığı bu görüşmelerin özellikle hangisinin, sanki çok anormalmiş gibi, kaç dakika sürdüğü, basına kapalı olup olmadığı, toplantının nerede yapıldığı gibi detayları basınımızda manşet olmuştur?

a) NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbergi kabul etmesi

b) Soamli Kökenli Minnesota Temsilciler Üyesi İlhan Omar’ı kabul etmesi

c) Yahudi kuruluş temsilcilerini kabul etmesi

d) Hiçbiri

 

Cevap

1-c, 2-d, 3-d,4-e, 5-c