Einstein’ın ünlü fotoğrafı 125 bin dolara satıldı

Ünlü bilim adamı Albert Einstein’in, ikonik fotoğrafı, açık arttırmada 125 bin dolara alıcı buldu. Üzerinde Eintein’ın imzasının da bulunduğu fotoğrafın gelirinin önemli bir kısmı, bilim adamının fotoğrafın kullanım hakkını verdiği Kudüs İbrani Üniversitesine gidecek.

Köşe Yazısı
2 Ağustos 2017 Çarşamba

Nate D. Sanders Müzayede Evi alımın geçen hafta gerçekleştiğini açıkladı ama alıcının kim olduğu söylemedi.

Kudüs İbrani Üniversitesi bu satıştan yararlanacak. Bunun sebebi ise Einstein’ın üniversitenin kuruluş sürecinin en önemli aktörlerinden biri olması. Ünlü bilim adamı vasiyetinde bu resmin kullanımını kuruluşunda payı olduğu üniversiteye devretmiş.

United Press International (UPI) fotoğrafçısı Arthur Sasse ünlü fotoğrafı 14 Mart 1951’de Einstein’ın Princeton’daki meslektaşlarının ona verdiği doğum günü partisinde çekmiş. Einstein partideki fotoğrafçıları gülmeye çalışmış; Sasse kendisinden tekrar gülmesini isteyince ünlü bilim adamı dilini çıkarmakla yetinmiş.

Fotoğrafın yayınlanmasına ilk başta istemeyen UPI fotoğrafın içinde hakaret edici içerik bulunduğunu düşünmüş, ama son anda fotoğrafı yayınlamaya karar vermiş. Fotoğraf Einstein’ı o kadar şaşırtmış ki ünlü bilim adamı yakın arkadaşlarına hediye etmek için fotoğrafın dokuz kopyasını istemiş.

Üstünde Einstein’ın imzası olan ve başlangıç fiyatı 125 bin dolar olan fotoğrafın önemi çok büyük. Genel olarak sadece içinde Einstein’ı gördüğümüz fotoğrafın açık arttırmaya çıkartılmış orijinal halinde Einstein’dan başka yanında eşi ve meslektaşı Dr. Frank Aydelotte bulunuyor.

177 cm olan fotoğraf, 2009 yılında yine açık arttırmada 74,324 dolara satılmıştı.

Einstein’ın doğum günü olarak bilinen 14 Mart, Princeton Üniversitesinde hala ‘Pi Günü’ olarak kutlanıyor.

1955’te vefat eden Einstein sayısız Yahudi enstitüsüne ve organizasyonuna yardımda bulundu. Bunlardan biri de önemli Yahudi haber sitelerinden Jewish Telegraphic Agency (JTA). 1930-1940 arası küresel kablo servisi için para toplamaya yardım eden ünlü bilim adamının oradaki matbaayı incelerken çekilmiş olan bir fotoğrafı mevcut.

 National Geographic, Einstein ile ilgili yaptığı ve başrolleri Geoffrey Rush ve Johnny Flynn’in üstlendiği ‘Genius’ isimli dizinin sezon finalini yayınladı. Ünlü bilim adamı ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için bu dizi tavsiye edilir.