Yahudi annene benzemeye başladığının işaretleri

Bu hafta, Amanda Scherker’in Huffpost’ta yaynlanan ‘25 Signs You’re Becoming Your Jewish Mother’ yazısının bir bölümünü paylaşıyoruz. İyi okumalar!

Riva HAYİM Köşe Yazısı
19 Temmuz 2017 Çarşamba

Başta semptomlar hafifti. Yakalanmış olduğum kış gribimin, aslında tüberküloz olduğu konusunda oda arkadaşıma ısrar ettiğimde ise bu semptomlar artmaya başlamıştı.

Fakat bir gün, acı gerçekle yüzleşmem, Kohen’lerin Şabat yemeğinde masaya üçüncü bardak Manischewitz şarabının servis edilme süresinden bile hızlıydı: Resmen sevgili Yahudi anneme dönüşüyordum (ve buna karşı koyamazdım, annemin kalbi kırılırdı).

Beni geçin, siz de mi delicesine çılgın, çılgıncasına deli annenize dönüştüğünüzü mü merak ediyorsunuz? İşte size bu güzel dönüşüm için semptomları erken teşhis rehberi hizmeti.

***

1.Sürekli olarak "Ben iyiyim, yok ya benim için endişelenme" diyor ve insanlar senin gerçekten iyi olduğuna inandığında şaşırıyorsunuz.

 

(Kimse NÜANS anlamıyor mu bu devirde nedir!)

2. Gece birlikte çıkıp çılgınca eğlendiğiniz arkadaşınız ertesi sabah hemen mesaj atmadığında, başına bir şey gelip öldüğünü düşünüyorsunuz.

Arkadaşınız neden beş mesajınızı ve yedi sesli mesajınızı görmezden gelsin ki?! Şimdi bütün geceyi polisi arayıp aramayacağını düşünerek geçireceksiniz. Daha da endişeli bir anınızda, internette araba kazaları ve soygun haberlerine de bakabilirsiniz. Neden olmasın?

3. Yine aynı arkadaşınız, ertesi gün akşamdan kalma, karşınıza çıktığında ise bağrınıza vurarak şöyle diyorsanız: “Bütün gece senin için endişelendim, ayaktaydım!”

(Hakikaten bazı insanlar çok benmerkezci!)

4. Dürüst olmalısınız: Arkadaşlarınızın hiçbirinin istikrarlı bir işinin olmamasına üzülüyorsunuz.

(Hayır, kesinlikle kızgın değilsiniz, sadece bu durumlarına ü-zü-lüyorsunuz.)

5. Sırtınıza atacak bir ceket olmadan hiçbir yere gitmiyorsunuz ve daima arkadaşlarınızın yeterince kalın giyinmediğinden endişeleniyorsunuz.

(Dışarıda çok soğuk. İnsanlar zatürree olup, ölmek mi istiyor?)

6. Aynısı şemsiye için geçerliyse…

(Şemsiyesiz bir yere gittiğinizde, Nuh’un gemisi zamanı yağmur yağabilir ve yine zatürre olup ölebilirsiniz.)

7. Hanımcık, muntazam ve ‘nazik’ olma konusunda giderek daha az endişeleniyorsunuz. Kim ne diyecek pek de umurunuzda değil. Ayrıca bütün hayatınızı başkalarının suyuna gitmekle mi geçirmeyeceksiniz?

8. Bazen, hasta numarası rolünüzü aşırı abarttığınız için kendinizi çok suçlu hissediyorsunuz.

(En azından bu rol için, bir kırmızı göz, hafif bir öksürük ya da bu ikisi arası herhangi bir semptom vermesi için evrene yalvarıyorsun.)

9. Ufak sıyrıklarının bile ölümcül olduğunu iddia ediyorsan.

(Son zamanlarda vücudunda morluklar görüyorsun. Acaba C vitamini eksikliğinden isorpüt mi oldun?)

10. Vahim bir kazada hayatınızı kaybedeceğinize inanıyorsan.

(Kazalara karşı önlem için ciddi enerji harcıyorsunuz. İnşaat vinci yakınında yürümemeye ve bahçenizdeki çimleri biçmemeye özen göstermek gibi. Ayrıca her yıl arızalı çim biçme makineleri tarafından kaç kişi öldürülüyor biliyor muydunuz? Hayır, hiçbir şekilde o kazazedelerden biri olmayacaksınız!)
 

 

11. Toplum içersinde birini inceleyip, ayıplamaktan kesinlikle çekinmiyorsunuz, özellikle günün modasına uyup, bir acayip giyinen genç kızları.

(Hayır efendim kesinlikle yargılamıyorsunuz. Sadece erkeklerin aklında genelde tek bir şey olduğunu biliyorsunuz.)

12. Gayet klas bir salon hanımefendisiniz, sadece ve sadece Yidiş dilinde küfrediyorsunuz.

(Böylelikle insanlar ne dediğinizi anlamıyor. Ayrıca herkesin anlamayacağı bir lisanda küfretmek gayet kibar bir davranış.)

13. Algıda seçici bir duyma yeteneği geliştirdiyseniz.

 

(Biri bir şey mi dedi?)

14. Annenizden iyi öğrendiniz: Yanınıza atıştırmalık bir şeyler almadan hiçbir yere gitmiyorsunuz.

(Aç kalırsanız 3 saat sonra kan şekeriniz düşebilir, 5 saat sonra sersemleyebilirsiniz ve belki 5 saat sonra insanlar sizi J.C Penney mağazasının iç çamaşırı reyonunda bayılmış halde bulabilir.)

15. Ayrıca yemeğin çöpe atılmasına kesinlikle karşısınız.

(Ne yani? Siz mükemmel iyi pişirdiğiniz şu kugel yemeğini çöpe atasınız diye mi, atalarınız çölde bir zilyon yıl geçirdi!?)

16. Aşk evliliği yapmak istiyorsun ama aşık olacağın kişi Yahudi olsa daha iyi olur diye düşünüyorsan.

(Mesela Jake Gyllenhaal olabilir ya da her kim olacaksa ailesi senin ailen kadar deli dolu olsun yeter.)

17. Gelenekler senin için çok önemli. Bu yüzen bütün Yahudi bayramlarını kutluyorsun.

(Bazen hangi bayram ne için kutlanıyordu, arkasındaki dini hikâye ne karıştırsan da önemli olan, gelenekleri uygulamak ve masada mümkün olduğu kadar hala ekmek yemek.)

 

18. Bayram ve şabatlarda aile yemeği buluşmaları için annen kardeşlerine baskı yapmak için seni kullanmaya başladıysa ve bu işte çok iyiysen.

Bu anlatılan semptomlar çok tanıdık geliyorsa tebrikler! Şimdi Yahudi annene dönüşümü tamamladın! Zaten, bir Yahudi kültürünün gurur verici mirasçı olarak, başka yolun olmazdı

Şimdi asıl soru: Bazen nevrotik, hafif pasif agresif, fakat inanılmaz sevgi dolu uzun bir hayat için hazır mısın? (İşte böyle! Bütün anneler sana güveniyor.)

Bu arada anneni ara, seni merak ediyor.

(*) Yazıdaki “Yahudi anne” tiplemesi bütün anneler için geçerli olmadığını belirtiriz (Hatta yukarıda sayılanların çoğu Yahudi olsun, olmasın tüm anneler için geçerli olabilir, anneler bir tanedir).