İzel Rozental ‘9.Haydarpaşa Kitap Günleri’nde mizahta tabu ve otosansürü anlattı

7 Haziran Çarşamba günü, gazetemiz çizerlerinden İzel Rozental, Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa Garı’nda düzenlediği 9. Kitap Günleri’nde ‘TABULAR VE MİZAHTA OTOSANSÜR’ konulu bir konuşma yaptı.

Köşe Yazısı
14 Haziran 2017 Çarşamba

7 Haziran Çarşamba günü, gazetemiz çizerlerinden İzel Rozental, Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa Garı’nda düzenlediği 9. Kitap Günleri’nde ‘TABULAR VE MİZAHTA OTOSANSÜR’ konulu bir konuşma yaptı. Oldukça rağbet gören etkinlikte Rozental, yerli ve yabancı karikatüristlerin karikatürlerinden örnekler sunarak mizahta tabu ve otosansür konusunu irdeledi. Tabular ülkeden ülkeye farklılık gösterirken, mesela ABD’de cinselliği çizmek, Fransa’da ise basın sendikalarını eleştirmek nerede ise imkansız.  Nijerya, Mali gibi ülkelerde penis çizmek çok büyük tepki sebebi. Zaman içinde de tabular içselleştirilmekte.

Türkiye’deki karikatür dünyasına da görsellerle değinen çizerimiz, son zamanlarda siyasilerden tepki gören dergi ve çizerlerden söz ederek ülkemizde ciddi bir otosansürün uygulandığını ve karikatür çizmenin tehlikeli bir uğraş haline geldiğini belirtti.

Konuşmasının ardından İzel Rozental, son kitabı ‘SEYİR HALİNİ’  okurları için imzaladı.