Totti ve romantik futbol sahnesi

Rudi DİRİMAN Köşe Yazısı
31 Mayıs 2017 Çarşamba

Günümüzde, iş hayatına yön veren insan kaynakları uzmanları, çalışanlarının kariyerlerini geliştirmek için en az üç - dört yılda bir çalıştıkları firmayı değiştirmelerini öneriyor. Profesyonel kariyerinde 25 sezon boyunca sadece Roma'da oynayan 40 yaşındaki İtalyan futbolcu Francisco Totti, geçtiğimiz hafta futbolculuk kariyerine son noktayı Genoa maçıyla veda etti.

25 sezonun sadece bir forma giymenin ne demek olduğunu anlamak için günümüzden birkaç örneğe bakalım. Carles Puyol, 15 sezon boyunca sadece Barselona formasını giydi, Paolo Maldini 25 sezon boyunca sadece Milan formasını giydi, Bülent Korkmaz 20 sezon boyunca sadece Galatasaray formasını giydi.

Üst düzey takımlarda uzun süre aynı forma giymek çeşitli nedenlerden çok kolay değildir. Öncelikle kulübün kendi değerlerine sahip çıkan bir kariyeri olması gerekiyor. Ayrıca değişen onlarca teknik direktör ve başkana, her seferinde kendini kabul ettirmeniz gerekiyor. Bu da yetmediği gibi büyük futbolcuların en önemli sorunu kariyerlerinin son zamanlarında, egolar ve başarılar oynadığınız futboldan daha büyük hale gelir. Bu gibi durumlarda yedek kalmayı sindirmek her futbolcunun kabul edebildiği bir durum değildir. Steven Gerard’ın yedek kalmayı kabul etmeyip 17 sezon sonra, Liverpool’dan ayrılıp Amerika Birleşik Devleti’ne transfer olması gibi.

Francisco Totti’nin kariyerine baktığımızda ise en önemli başarıları kulüp düzeyinde bir İtalya şampiyonluğu ve İtalya Kupası, milli takım düzeyinde ise bir dünya kupasına sahip olduğunu görebiliriz. Bazen futbolcular kariyerlerine daha fazla başarı eklemek için farklı arayışlara girebiliyor. Totti bu durumun da üstesinden gelmiş ve takımında kalmış.

Herşeye rağmen 25 sezonu geçiren Totti, pazar günü oynanan maçın ardından Olimpico Stadyumunda binlerce taraftara bir mektup ile veda etti.

Totti mektubunda şu sözleri dile getirdi:

“Son aylarda, neden beni bu rüyadan uyandırıyorlar diye kendi kendime sordum. Hani çocukken güzel bir rüya gördüğünüz sırada annenizin okula gitmeniz için sizi uyandırması gibi... Rüyadaki hikâyeye devam etmek isteseniz de asla başaramazsınız...

Bu kez bu bir rüya değil, gerçek. Işığı kapamak kolay değil.

Korkuyorum. Bu kez benim size ve sizin sıcaklığınıza ihtiyacım var, bana her zaman gösterdiğiniz sıcaklığa…”

“Romalı olmak bir ayrıcalıktır. Bu takımın kaptanı olmak bir onurdu” diyen Totti, mektubunu “Sizi seviyorum” sözleriyle bitirdiğinde binlerce kişinin gözyaşları ve hıçkırıklar birbirine karışıyordu.

Tribünlerde onun için açılan pankartlar zaten bu sevginin karşılıksız olmadığını net bir şekilde gösterdi.

‘Totti, Roma'dır’, ‘Teşekkürler Kaptan’ ve ‘(Bu anı görmeden) Önce ölmeyi umuyordum’…

Totti’nin futbola veda etmesi sanki tek bir forma ile kariyerini noktalayan futbolcuların döneminin sonuna geldiğiniz gösteriyor gibi…

Günümüzde her alanda olduğu gibi futbolda zaman daha hızlı akıyor. Transferler artık daha kolay ve basit. Globalleşen dünya ile beraber yaşadığınız coğrafyaya adapte olmak artık daha kolay bir hale gelebiliyor. Bu durum insanların hayatlarını daha iyi şartlarda geçirmelerini sağlamak için kolaylıkla doğduğu topraklara veda etmesine kolaylık sağlıyor. Roma’da geçen hafta yaşananlar romantik futbol severler için belki de bir daha yerine konulamayacak bir gösterinin son perdesiydi.