İyi Haberlerini Bekliyoruz

Metin BONFİL Köşe Yazısı
6 Ekim 2016 Perşembe

İyi haberlerini bekler olduk Türkiye’m. Güzel gidiyordun. Ekonomin büyüyordu, mali disiplinin çok iyi. Duble yollar. Köprüler. Turizm. Ne oldu sana? Göze mi geldin? Nazar mı değdi?

Malum, bu istatistik illeti arkadan geliyor. Şimdi turizmdeki büyük düşüşün etkisinin dalga dalga her sektörü nasıl olumsuz etkilediğinin hesabını koyacaklar önümüze. Yatırımlarda yavaşlama olduğunu söyleyecekler. Kamuda sorun yok ama özel sektörün dış borcu rekor kırıyor, bunu çevirmek zor olacak diyecekler. Dünyada faizler arttıkça, para gelişmekte olan piyasalardan geri gidecek diyecekler. İhracatta beklenen artışın olmadığı, buna mukabil petrol fiyatında başlayan artışın cari açığımızı tekrar büyüteceğinden dem vuracaklar. Gayrimenkul piyasasında tepeyi gördüğümüzü artık bundan sonra düşüşü yaşayacağımızı söyleyecekler. Alım gücündeki daralmadan dolayı gayrimenkul fiyatları ile birlikte kiraların da düşmeye başladığına dikkat çekecekler.

Her bir yandan iyi haberlerin gelirse, o not kıran şirketlere nanik yapacağız hep birlikte. Güneş balçıkla sıvanmaz. Biz neyin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Yedi düvel bize düşman da olsa biz kendi kendimize yeteriz. İşte bu yüzden, senden iyi haberler bekliyoruz Türkiye’m.

Örneğin, turizmden iyi haberler bekliyoruz. Rus turistlerin akın akın geldiğini, Laleli esnafının güldür güldür satış yaptığını, Antalya’da otellerin boş gecesi kalmadığını, gelen turist kalitesinin arttığını duymak istiyoruz Türkiye’m. Başka Efes yok, başka Kapalıçarşı, başka Topkapı Sarayı, başka Ayasofya ve başka bir Kapadokya yok bu cihanda.

Mesela, Türk Lirası’ndan iyi haberler bekliyoruz. Her zorlukta birkaç basamak aşağı kayıp yatırım dünyasındaki itibarımızla oynayan Lira’nın artık kendine çeki düzen vermesini istiyor, iyi haberlerini bekliyoruz Türkiye’m.

Mesela, perakendecilerden iyi haberler bekliyoruz. Biliyoruz, bir yandan AVM’lere dövizle kira ödüyorlar, diğer yandan da taksit taksit gelecekteki gelirlerini bugünden harcamış tüketici aleminin gelip alışverişe devam etmesi için kına yakıyorlar. Olsun. Biz yine de, tüketim ekonomisinin çarklarının güzelce döndüğünü duymak istiyoruz.

Dahası, eğitimden iyi haberler bekliyoruz. Varsın bizim gençlerimiz üniversite sınavlarında sıfır çekiyor olsun, varsın her iki senede bir değişen sistemden hem veliler hem de öğrenciler mundar olsun, varsın paralı özel eğitim alanlar ile devlet eğitimi alan gençler arasındaki fark giderek açılmış olsun, varsın, eğitim sistemimiz yap boz tahtasına dönmüş olsun. Biz yine de eğitimden iyi haberler bekliyoruz sevgili Türkiye’m.

Diyorlar ki, Türkiye’nin dış borcu çok, yatırımların devamı için dışarıdan gelecek para akışına bağımlıymışız. Diyorlar ki, yurt dışında hapşırsalar burada nezle oluruz. Diyorlar ki, küresel büyümenin lokomotifi olmuş dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’de borç krizi kapıda. Neymiş efendim, Çin bankalarındaki kredi toplamı gayrisafi milli hasılasının 2,5 katına çıkmış. O kredi balonu patlarsa şimdi de yeni bir finansal krizle karşı karşıya kalırmışız. Öyle mi? Biz o zaman Çin’den de iyi haberler bekliyoruz kısmetse Türkiye’m.

Diyorlar ki, hukukun işleyişi yara almış. Kurunun yanında yaş da yanıyormuş. Ülkemizin huzuruna göz dikmiş olanlara nispet, hukuktan da güzel haberler bekliyoruz sevgili Türkiye’m. 15 Temmuz öncesi ruh halimizde fazlasıyla bir gerginlik hakimdi; yaşadığımız bu travmadan sonra sanki bu gerginlik hali yerini birlik ve beraberlik hissine bıraktı. Bu güzel istikamette iyi haberlerinin devam etmesini gönülden diliyoruz Türkiye’m.

Diyorlar ki, borsalar yüzde 20 düzeltme yapacak. Varlık fiyatlarında bu yıllarca süren sıfır faizden dolayı balon oldu. Varsın onlarınki balon olsun; bizim kendi borsamızdan da iyi haberler bekliyoruz Türkiye’m.

Herşeye rağmen iyimser kalacağız. Nazardan uzak dur Türkiye'm. İyi haberlerini bekliyoruz.