İsrail Meclisi Kültür Komisyonu ‘Ermeni Soykırımı’nı tanıdı

Knesset komisyonunun deklarasyonu İsrail dış politikası açısından sembolik bir önem taşıyor.

Köşe Yazısı 0 yorum
2 Ağustos 2016 Salı

İsrail millet meclisi Knesset’in Eğitim, Kültür ve Spor Komisyonu, 1915’te Osmanlı yönetimi altında yaklaşık 1,5 milyon kişinin hayatını yitirdiği olayları ‘Ermeni soykırımı’ olarak niteledi.

Knesset üyesi ve Meretz Partisi Genel Başkanı Zehava Galon tarafından gündeme getirilen konu hakkında komisyon üyesi ve  Şas Partisi Milletvekili Yaakov Margi “Ermeni halkının başına gelen bu soykırımı tanımak bizim için ahlaki bir gerekliliktir” şeklinde konuştu.

Haberi veren Yedioth Aharonot gazetesi söz konusu kararın sembolik olduğunu ve İsrail Devleti resmi politikasını yansıtmadığını yazdı.  Gazete, İsrail’in Türkiye ile ikili ilişkilerini yeni  normalleştirdiğini dolayısı ile Türkiye için hassas olan söz konusu konu hakkında yorum yapmaktan kaçındığını belirtti.

Ancak Knesset üyesi Margi, 1915’te  Osmanlı Ermenilerinin yaşadıkları trajediyi tüm Knesset’in tanıması için çalışmaya devam edeceğini belirtti.  Margi, Knesset Sözcüsü Yuli Edelstein’e çağrıda bulunarak, Edelstein’ın geçen yıl konuyu destekleyen sözlerini hatırlattı.

Temmuz 2015’te Edelstein, “Bu konuyu gündeme getireceğim ve tüm İsrail meclisi üyelerinin tarihi gerçeği onaylamaları için çalışacağım” şeklinde konuşmuştu.

 

 

 

 

1 Yorum