Amerikan Yahudi organizasyonundan Suriyelilere yardım

Amerikalı Yahudi insani yardım kuruluşu Amalia, İsrail-Suriye sınırında oluşturulacak güvenli bir bölgede beş yıldır süren iç savaştan etkilenen sivillere insani yardım ulaştıracak.

Dünya
28 Temmuz 2016 Perşembe

Motti Kahane’nin başında olduğu yardım kuruluşunun amacı en azından sınır bölgesinde güvenli bir bölge yaratarak iç savaşın pençesinde kalmış sivillere bir nebze normal yaşam koşulları sunabilmek.

Kuruluş yardım malzemelerinin sınırdan geçişi için İsrail ordusundan izin talep etti. İzin talebi ve söz konusu proje halen komuta kademesinde inceleniyor.

Alınan bilgilere göre, Amalia’nın oluşturmak istediği güvenli bölgede hali hazırda herhangi bir Suriye ordusu varlığı yok. Ancak bölgede Esad ile savaşan isyancıların olduğu biliniyor.

Yardım kuruluşunun Suriye topraklarında Kuneytire bölgesinde oluşturacağı tesiste hastane, okul ve yemekhaneler olması planlanıyor.

Proje eğer İsrail ordusundan onay alırsa Amerikan Yahudi örgütünün finansmanı ile ilk olarak malzemeler sınırdan geçirilerek, sahra hastanesi, okul ve yemekhane için çalışmalar başlayacak.

Böylece tıbbı yardıma ihtiyacı olanlar İsrail’e girmeden tedavi edilecek, sivillerin barınma ve gıda gibi günlük ihtiyaçları sağlanacak ve çocukların eğitimi de aksamamış olacak.

Yahudi yardım örgütünün başı Kahane, proje için basına şöyle konuştu: “Bu proje dünyaya ve Suriyelilere biz İsraillilerin kim olduklarını gösterme konusunda büyük önem taşıyor. Biz ne Esad’ın ne de radikal grupların arkasındayız.  Suriye halkı bunu anlarsa, İsrail ve Suriye halkları arasında dostluk da olacaktır.”

Proje gerçekleşirse  İsrailli sivil yardım kuruluşları da destek verecek ve  güvenli bölgenin korunması İsrail ordusunun sorumluluğunda olacak.