Paris Yahudi Cemaati’nde ‘ırkçı’ konuk tartışması

Bir münazaraya katılmak üzere Paris Sinagoguna davet edilen aşırı sağ kesimde popüler gazeteci Eric Zemmour Fransız Yahudileri arasında tartışmalara konu oldu.

Dünya
27 Temmuz 2016 Çarşamba

Fransız Yahudi cemaatlerinin çatı kuruluşu olan CRIF’in Başkanı Francis Kalifat, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi kuklası olarak nitelendirilen Vichy Hükümeti’nin Fransız Yahudilerinin hayatını kurtardığını savunan Zemmour’un sinagoga kesinlikle davet edilmemesi gerektiğini belirtti. Kalifat, ‘’Zemmour tabii ki fikirlerini söyleme konusunda özgürdür ama bu sinagog Vichy Hükümetini koruyan düşüncelere uygun değildir ve bu söylemleri ölen Yahudilerin anısına bir hakarettir. Sinagogun yöneticilerinin benim anlamayacağım bir hata yaptıklarını düşünüyorum’’ dedi.

Fransa eski Baş Hahamı Gilles Bernheim ile gerçekleştirilen tartışmada, Zemmour Vichy ile ilgili tezini tekrarlayarak, Vichy’nin şeytanla bir anlaşma yaparak yabancı Yahudilerin bir kısmını veya tamamına yakını vererek Fransız Yahudilerini kurtardığını iddia etti. Almanya 1940 yılında Fransa’yı işgal etmeden önce, on binlerce Alman ve Avrupalı Yahudi Fransa’ya göç etmişti. Zemmour’un iddiasına göre, Phillippe Petain’in başkanlığındaki işbirlikçi hükümet Fransa doğumlu Yahudileri kurtarmak adına göç edenleri feda etti.  

Kudüs’teki Holokost Müzesi Yad Vaşem kayıtlarına göre böyle bir ayrım gözükmüyor. Vichy Hükümeti Başbakanı Pierre Laval, çoğunluğu Fransız vatandaşı olan 23 bin Yahudi’nin kamplara gönderildiği 1942 yılının temmuz ayındaki Vel d’Hiv Operasyonunu başlatan kişiydi.

Kayıtlarda Yahudilerin Fransa’da saklanırken Alman ve Fransız yetkililerin kırsal bölgelerde baskınlar düzenledikleri bilgisi yer alıyor. 350 bin Fransız Yahudi’sinin yaklaşık 22’si Holokost’ta öldürüldü. Hollanda ve Belçika Yahudileri benzer bir oranla öldürülürken, İtalya ve Bulgaristan Yahudilerinin çok daha büyük bir kısmı hayatlarını kaybetti.

Zemmour, Fransız Yahudilerinin yüzde 90 oranında hayatta kaldığını savunarak Vichy Hükümeti’nin onları koruduğunu söyledi. Ancak tarihçiler hayatta kalanların Vichy Hükümetinin onları koruması nedeniyle değil yabancı Yahudilere göre lisan ve tanıdık avantajlarını kullanarak daha iyi saklanabilmeleri olduğunu belirtiyor.

Söz konusu tartışmada Bernheim, bu bilgiyi vererek Vichy Hükümeti’nin Fransız veya yabancı hiçbir ayrım yapmadan, Yahudi karşıtı kanunları çıkarıp, Yahudi ve yabancı düşmanlığı tohumlarını ektiğini belirtti. Paris Büyük Sinagogunun Başkanı Jacques Canet yaptığı açıklamada ise sinagogun bu tartışma için uygun bir ortam olduğunu çünkü Fransız Yahudiliği için bir sembol olduğunu söyledi. Zemmour’un iddialarına da Bernheim tarafından güçlü ve açık bir şeklide cevap verildiğini ekledi.

 

Zemmour’un 2010 yılında Fransa’daki çoğu uyuşturucu satıcısının Afrikalı veya Arap kökenli olduğu ve işverenlerin bu etnik kökenlere sahip kişileri reddetme hakları olması gerektiğini savunan açıklamaları olmuştu. Zemmour, nefret söyleminden suçlu bulunurken, bu söylemi onu aşırı sağcı kesimler ve Fransız faşistler arasında popüler bir isim haline getirdi.