İsrail’de ultra-Ortodoks okullarda temel ders zorunlulukları kaldırıldı

Dünya
25 Temmuz 2016 Pazartesi

İsrail’de hükümet, ultra-Ortodoks eğitim kurumlarının tamamında bulunan temel ders zorunluluklarının iptali ile ilgili yasayı onadı. Yasayla bu eğitim kurumları,  hükümetin bugüne dek zorunlu tuttuğu matematik, fen ve İngilizce gibi temel dersleri vermeseler de devlet desteği almaya devam edebilecek.

İsrail Bilim, Teknoloji ve Uzay Bakanı Ofir Akunis oylamadan önce, toplantıyı protesto ederek terk etti ve “İsrailli çocukların matematik, fen ve İngilizce öğrenmeleri taraftarıyım. Bu İsrailli çocukların ve tüm milletimizin öncü ve mucit olabilmelerini sağlayan doğru ve adil yöntemdir. İptal kararı bir hatadır” dedi.

İsrail Milli Eğitim Bakanı Naftali Bennett’in tüm itirazlarına rağmen kısa bir süre önce gündeme gelen zorunlu dersleri iptal etme girişimi geçtiğimiz hafta UTJ (Birleşmiş Tora ve Yahudilik) Partisi ile koalisyon için yapılan bir anlaşma sonucunun gündeme alınması ile ortaya çıktı. Anlaşma temel dersleri zorunlu tutan yasayı bir düzeltme ile etkisiz hale getirmeyi ve bu şekilde yasa gereği ultra-Ortodoks eğitim kurumlarının maddi destek alabilmeleri için temel dersleri müfredatlarına eklemeleri mecburiyetine son vermeyi hedefliyordu.

Temel ders zorunlulukları, bir önceki hükümetin döneminde, özellikle zamanın Milli Eğitim Bakanı Shai Piron tarafından oluşturulan platformun bir kısmını oluşturuyordu. Zorunlu tutulan temel dersler arasında yabancı dil, edebiyat, matematik, doğa, fen ve teknoloji dersleri de bulunuyordu. Derslerin mecburi tutulmasının iptal talebi, ultra-Ortodoks partilerin koalisyona katılmak için hükümete şart koştukları istekler doğrultusunda yapılan anlaşma kapsamında gündeme geldi.