Emekli Suudi general, Arap-İsrail barışı için İsrail´de

Emekli Suudi Arabistan Generali Enver Eşki geçtiğimiz hafta İsrail’i ziyaret ederek temaslarda bulundu. Suudi emekli generali Enver Eşki, İsrail ziyareti sırasında İsrail Dışişleri Bakanlığı Direktörü Dore Gold ve yerleşimlerden sorumlu Tümgeneral Yoav Mordehay ile görüştü.

Dünya
27 Temmuz 2016 Çarşamba

İş adamı heyetine başkanlık eden Eşki, ayrıca İsrail-Arap İnisiyatifi hareketini güçlendirmek için Knesset’in bazı üyeleri ile de görüşme yaptı. Eşki’nin ziyareti resmi sayılmadığından Gold ve Mordehay ile görüşmeleri resmi hükümet ofisleri yerine Kudüs’teki King David Hotel’de yapıldı. Eşki ve Gold, 2015 Haziran’ında, Washington’da bir araştırma kurumunun yaptığı bir toplantıda görüşmüştü. İkilinin akademik çevreler içinde daha önce görüştüğü de belirtildi. Eşki ve delegasyonunun Knesset ziyareti ise Meretz Partisi vekili Esawi Freige tarafından organize edildi. Toplantıya ayrıca aynı partiden Michal Rozin, Siyonist Birlik Partisi vekilleri Ksenia Sevetlova ile Omer Bar-Lev katıldı. Konu hakkında Haaretz’e demeç veren Freige, Sevetlova ve Rozin delegasyonun Arap Barış İnisiyatifi için İsrailli parlamento üyelerinden destek istediğini belirtti. Demeçte Suudi’lerin Mısır eski Başkanı Enver Sedat’ın açtığı barış yolunu devam ettirmek istedikleri bildirildi.

Suudi Silahlı Kuvvetlerinde general olan, Suudi Dışişleri Bakanlığında görev alan Eşki, şu anda bir araştırma kurumunun başında yer alıyor. Eşki’nin ziyareti resmi olmamakla beraber, Suudi hükümetinin ve Kraliyet ailesinin bilgisi dahilinde olduğu düşünülüyor.