100 yıllık çınar tarihçi Halil İnalcık: 1916-2016

‘Hocaların hocası’ olarak bilinen ve aralarında Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da bulunduğu birçok tarihçinin hocası olan Halil İnalcık, 100 yaşında hayata veda etti.

Toplum
26 Temmuz 2016 Salı

İnalcık’ın yattığı  Güven Hastanesi Etik Kurulu Başkanı Dr. Tevfik Ali Küçükbaş basına yaptığı açıklamada “Pazartesi  19.10 itibarıyla  maalesef hocamızı  kaybettik" dedi. 

Küçükbaş, açıklamasında, İnalcık'ın hem ülkenin hem de dünyanın önde gelen tarihçilerinden biri olduğunu belirtti.

Halil İnalcık kimdir?

Dünyaca ünlü tarihçi Halil İnalcık, 26 Mayıs 1916’da İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluğu  savaş yıllarında geçen İnalcık, 1924 yılında, ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleşti ve ilkokulu burada, Gazi İlkokulunda bitirdi. 

İnalcık, 1935’te, öğretmen okulundan mezun olduktan sonra, Atatürk’ün kurduğu Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinde okudu.

İnalcık, üniversite eğitimi sırasında  dönemin önemli isimlerinden dersler almış şanslı bir öğrenciydi. Bunlar arasında Fuad Köprülü, Şemsettin Günaltay, Muzaffer Göker, Yusuf Hikmet Bayur gibi isimler vardı.   Ortaçağ tarihi derslerini aldığı Köprülü, İnalcık üzerinde büyük bir etki bıraktı ve meslek yaşamı boyunca kendisine örnek oldu. İnalcık, 1940 yılında mezun olduktan sonra Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde kaldı ve kariyerini Yakınçağ Tarihi Bölümü’nde sürdürdü. 

1942 yılında Tanzimat ve Bulgar Meselesi adlı tezi ile doktor sıfatını alan  İnalcık, uzun yıllar aynı fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine dersler verdikten sonra 1972 yılında Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü'ne Osmanlı Tarihi konusunda dersler vermek üzere davet edildi.