Türkiye’ye destek mesajları yağdı

Dünya
20 Temmuz 2016 Çarşamba

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, darbe girişimi sonrasında, Türkiye'nin “seçilmiş demokratik hükümet ve kurumlarına” desteğini vurgulamak amacıyla mevkidaşı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki vatandaşlarına, kapalı yerlerde kalmaları, halka açık yerlerde, özellikle gösterilerin olduğu yerlerde bulunmamaları ve tedbirli olmaları tavsiyesinde bulundu.

British Airways, cumartesi günü itibari ile Türkiye ile bağlantılı uçuşlarını durdurmuştu. Ancak 

düşük maliyetli havayolu şirketi easyjet, Türkiye’ye özelliklede tatil bölgelerine olan tarifeli uçuşları sürdüreceklerini açıklamışlardı. 

İspanya Dışişleri Bakan Vekili Jose Manuel Garcia Margallo’da, darbe girişimini kınadı ve İspanya’nın devlet kanalında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Türk hükümetini desteklediklerini belirtti. Garcia Margallo, “Şüphesiz biz, demokratik olarak seçilmiş kurumları ve Anayasayı saygı ile destekliyoruz, tüm darbe girişimlerini şüphesiz kınıyoruz” açıklamasını sözlerine ekledi.

Türkiye ile yakın bağları olan Körfez ülkesi Katar da, kısa sürede darbe girişimini kınadı.

Darbe girişimini, ‘anayasal meşruiyetin ihlali’ olarak tanımlayan Katar, hükümetin güvenlik ve istikrarı korumak için gereken tüm yasal önlemleri almasını desteklediklerini vurguladı.

Resmi Katar Haber Ajansı, Katar emiri Şeyh Tamim bin Hamad es-Sani’nin, Katar'ın desteğini ifade etmek amacıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda konuştuklarını belirtti.

NATO tarafından yapılan açıklamada da darbe girişiminin ardından Türkiye'de bulunan tüm personelin ve askeri birimlerin güvende olduğu söylendi.