Yahudi süper kahramanlar

Düşündüğünüz gibi değil; uçmuyorlar, ölümsüz değiller ve süper güçleri yok ama çocuklar için ilham kaynağı olacakları kesin.

Selin SEVİNDİREN Kültür
20 Temmuz 2016 Çarşamba

Genellikle Yahudi ve süper kahraman aynı cümlede geçtiğinde insanların aklına Marvel’in Harika Kadınını canlandıran İsrailli Gal Gadot gelir. Ancak Milton Maltz adında Ohio’lu bir hayırsever işadamı bu eğilimi değiştirmek niyetinde.


Yahudi Halkları Müzesi 2019’a hazırlanıyor

Tel Aviv’deki Beit Hatfutsot- Yahudi Halkları Müzesi tam 100 milyon dolarlık bir restorasyona girdi.

Yenilenmesi düşünülen kısımlarından biri ise Maltz’ın özellikle dikkatini çekti:  “Kahramanlar – Yahudi halkının öncüleri” adındaki çocuklara özel sunumların yer alacağı galeri, inanılmaz güçleri, hızları ve zekalarıyla ön plana çıkan tam 140 efsanevi Yahudi karaktere ev sahipliği yapacak. Kısaca kendi mütevazi, insana özgü özellikleriyle dikkat çeken ‘süper kahramanlar’ın dünyayı kurtarmasalar da, bilim, kültür, spor ve politikaya damga vuruşlarının hikayeleri bir bir ele alınacak.

Çocukların Süpermen, Batman ve benzeri kahramanları filmlerde, çizgi romanlarda  ve genel olarak medyada izlemekten keyif aldıklarını belirten Maltz aynı yaklaşımı kullanıp Yahudi kültürüne odaklanacaklarını belirtti ve çocukların zaten aşina oldukları bir janrı kullanmanın avantajından bahsetti.

müze

Eli Cohen ile casusculuk

Galeri Yahudi kahramanları sekiz kategoriye ayırıyor. Atletler, bilim insanları, ekonomi liderleri, devrimciler, kültürel liderler, filozoflar, liderler ve cesur insanlar.  Her bölümde son teknolojinden faydalanılacak ve interaktif istasyonlar sayesinde çocuklar figürlerle kendileri oynayabilecekler. Ziyaretçiler bir uçuş simülasyonuna katılıp Nazi uçaklarına bomba yağdıran ilk kadın pilot Lidya Litvyak’ın gözünden yeryüzüne bakabilecekler, veya ünlü İsrailli casus Eli Cohen gibi Mors kodlarını kırmayı deneyecekler. Albert Einstein’ın perspektifinden uzay yolculuğu yapıp, mucit Simha Blass ile bilimsel oyunlar oynayabilecekler.


Kahraman kime denir?

Küratörlerden Dvir Zur öncelikle kahramanın tanımının yapılması gerektiğini söylüyor. Zur, çocukların  kahramanlığı genellikle dövüş ve şiddet ile bağdaştırdığı düşünülürse onlara öncelikle cesur ve doğru olanın arkasında duranların da birer kahraman olduğunu göstermeyi hedefliyor. Yahudi süper kahramanların Örümcek Adam kadar hayran toplaması mümkün değil elbette ancak Zur, örneğin Albert Einstein’ı tanıtırken ‘laboratuvarda oturmak ne kadar da süper’ tarzı bir söylem kullanmadıklarının altını çiziyor.