Operasyonel kiralama mı, satın alma mı?

Araba mı alalım yoksa kiralayalım mı sorusu birçok kişinin kafasındaki soru işareti. Normalde araba satın almak yerine operasyonel kiralama şirketlerinden uzun süreli kiralama yapmak mümkün. Ancak bilinmesi gereken bazı durumlar ve özellikler bulunuyor.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
20 Temmuz 2016 Çarşamba

Öncelikle bireysel olarak kiralama yapılması mümkün. Fakat operasyonel kiralamanın esas avantajı şirketler için geçerli oluyor. Aylık kira faturalarındaki KDV’nin indirilebiliyor olması, gelir veya kurumlar vergisinde genel yönetim ve faaliyet gideri olarak vergi matrahından indirilebilmesi şirketler açısından bir avantaj sağlıyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir unsur daha var. Şirketler için operasyonel kiralama avantajlı olsa da ticari araçlar henüz mevzuat gereği operasyonel kiralamaya konu edilemiyor. Ayrıca kurumsal amaçlı kullanım yerine şirkete kiralanan araçların bireysel amaçlı kullanımının da vergi kaybı açısından kontrol edilmesine yönelik mevzuat düzenlemesi devreye girecek. Peki, bu durumda operasyonel kiralama hangi şirketler için avantajlı olmalı. Öncelikle, yaygın dağıtım kanalına sahip şirketlerde satış kadrolarının ulaşımı açısından avantajlı. Genelde yönetim kadrolarına, görev tanımlarına uygun olacak şekilde, mevcut özlük haklarını desteklemek amacı ile verilmesi durumu yaygın. Aslında insan kaynakları açısından bu durum bir avantaj, personele verilecek ek maaş farkının maliyetleri yerine makam otosu ile şirkete daha az külfet doğuracak bir gider yöntemi seçilmiş oluyor. Bunun dışında çok sayıda araç alan şirketlerde bilançoda duran varlık kalemi büyümemiş oluyor, ayrıca öz sermaye yerine banka kredisi ile bu araçların alımı söz konusu ise banka kredi limitleri duran varlıklar ile doldurulmuş oluyor.

Filo (operasyonel) kiralamanın diğer avantajları

Motorlu taşıtlar vergisi, kasko, zorunlu trafik, lastik değişimi, periyodik bakım, kaza gibi birçok maliyet kalemi sözleşme şartlarına bağlı olarak kiralama şirketine ait. Operasyonel olarak bunların takibi, zaman maliyeti gibi kavramlar da keza kiralayanı meşgul etmiyor. Diyelim ki araç kaza yaptı, çağrı merkezine gerekli kaza dokümantasyonu ile bildirim yapılıyor, araç tamirden gelene kadar muadili bir araç ile işlere hiçbir şey olmamış gibi devam edilebiliyor. HGS, trafik cezaları gibi diğer gider kalemleri de ilgili kiralama şirketi tarafından takip edilerek kiralayan şirkete fatura ediliyor. Kiralamanın bir güzel yanı da aracı satmak ile uğraşılmıyor ve sözleşme süresi sonunda istenilen farklı bir marka ve modele geçmek çok kolay. Araba kiralamak çok uygun hemen yapalım diyenler için bir hatırlatma daha: Her şirketin finansal durumu, borç ödeme gücü, araç parkuru, personel sayısı, büyüklüğü, faaliyet alanı aynı değil. Operasyonel kiralamada aracın kira bedeli yıl sayısı, kilometre, sürücü sayısı, aracın markası, sigorta muafiyet tutarı gibi kriterlere göre değişebiliyor. Ayrıca, leasing (finansal kiralama), faizsiz bankacılık gibi alternatif finansman yöntemleri ile fizibilite yaparak da kıyaslamakta fayda bulunuyor. En güzel yöntem kiralama veya satın alma durumlarında ilgili aracın yaratacağı bugündeki ve gelecekteki gelirler ile giderleri detaylı bir şekilde listelemek ve fizibilite sonrası şirketin durumuna ve ihtiyacına göre karar vermek. Tabii, kiralama işlemi sonuçta bir kredilendirme işlemi. Kredibilite ve ilgili başvuru evrakları (bilanço, gelir tablosu, vb.) başvuruda gerekiyor. Daha çok bilgiyse ilgili şirketlerden alınabilir.

Etiketler: