Fransa, Nice’de terör: 84 ölü

Fransa´nın turistik kenti Nice´te dün gece 14 Temmuz Fransa Ulusal Günü kutlamalarında, bir kamyon kalabalığın arasına daldı. Can pazarının yaşandığı olayda ilk belirlemelere göre en az 84 kişi hayatını kaybetti.

Dünya
15 Temmuz 2016 Cuma

Fransa, monarşiden demokrasiye geçişini temsil eden 14 Temmuz Ulusal Günü'nde terör saldırısıyla sarsıldı. Fransız polisine göre, bu saldırgan 'yalnız kurt' da olabilir. Yani, kendi kendine radikalleşen ve IŞİD'in 'buraya gelmeyin' olduğunuz yerde katliam yapın çağrısına uymuş bir kişi olabilir.

Fransa'nın turistik kenti Nice'te dün gece düzenlenen 14 Temmuz Fransa Ulusal Günü kutlamalarında, 50'den fazla kişi de yaralandı. Nice Valisi Adolphe Colrat, olayın terör saldırısı olduğunu ve vatandaşların evden çıkmamalarını söyledi, savcılık da terör soruşturması başlattı. Kamyondaki terörist, güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. 

Promenade Des Anglais Caddesi'ndeki kutlamalarda havai fişeklerin atıldığı yerel saatle 22.30 sularında beyaz renkli bir kamyon, kent merkezinde toplananların arasına daldı. 15 metre uzunluğundaki kamyon saatte 90 kilometre hızla kalabalığın arasına girerken, olay yerindeki Fransızlar panik içinde kaçışıp canlarını kurtarmaya çalıştı. 

 

Saldırgan Tunus vatandaşı

Fransa'daki saldırının soruşturma boyutuna dair ayrıntılar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Yerel basına göre saldırgan 1985 doğumlu Tunus kökenli Nice'te yaşayan, Fransız doğumlu bir kişi. Basında yer alan iddialara göre, terörist, saldırıyı gerçekleştirdiği beyaz kamyonu kiraladı. Daha önce şiddet eğilimi ve silah bulundurmaktan poliste kaydı var. CNN TÜRK muhabiri Arzu Çakır'ın verdiği bilgiye göre, saldırgan aynı zmanda kalabalığa da kurşun yağdırdı.

Saldırganın, 2 kilometre boyunca vatandaşları ezerek yoluna devam ettiği belirtildi.