İsrail’de kuşlar için kan bankası

İsrail Vahşi Yaşam Hastanesi göçmen kuşlar için kan bankası açtı.

Dünya
11 Temmuz 2016 Pazartesi

Kuş kan bankası sayesinde İsrailli veterinerler binlerce kilometre giderek İsrail’e varan ancak hastalanan kuşları daha iyi tedavi edebilecek.

 

Veterinerlerin yıllar içinde yaptığı tedavi çalışmaları sayesinde söz konusu göçmen kuşların kan tipleri için bir bilgi bankası da düzenlendi.

 Yedioth gazetesinin haberine göre, her yıl binlerce ötücü, göçmen kuş İsrail’e geliyor. Kuşların bazıları  yorgunluk nedeni ile bazıları ise yolda yaralandıkları için tedaviye ihtiyaç duyabiliyor.

Veterinerler bazı durumlarda kuşları ameliyat ettiklerini bile belirtiyorlar.  Tıpkı insanlar gibi kuşların da kendilerine özgü kan grupları var ve tedavinin bu faktörün göze alarak yapılması gerekiyor.   

Dr Elad Smit tarafından gerçekleştirilen proje, dünyada bir ilk.  Smit tedaviye gelen ve kan verebilecek durumda olan her kuştan kan örneği alarak bunu kana ihtiyacı olan kuşlar için sakladıklarını belirtti.

Şimdilik kan bankasında 16 grupta sınıflanmış kan örnekleri var.  Geçenlerde hastaneye getirilen ağır yaralı bir şahin yapılan kan transplantasyonu sayesinde iyileşerek vahşi yaşamına geri gönderildi.