Mısır Dışişleri Bakanı 9 yıl sonra barış için İsrail’de

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Kudüs’te görüştü.

Dünya
11 Temmuz 2016 Pazartesi

Tarihi görüşmenin misyonu İsrail ile Filistin tarafı arasında doğrudan görüşmeleri başlatmak ve son zamanlarda İsrail’in Mısır ve Ürdün’le olan ikili ilişkilerindeki soğukluğu telafi etmek. 

Kahire’nin Kudüs’e yaptığı teklifte, Filistinlilerle İsraillilerin yapacağı direkt görüşmelerde, Ürdünlü ve Mısırlı diplomatların da hazır bulunması öngörülüyor. Mısırlı diplomatlar böyle bir görüşmenin her iki tarafın birbirlerine karşı olan güveninin yeniden oluşturulmasında çok önemli olduğunu belirtiyor. 

Shoukry’nin ziyareti ile dokuz yıl aradan sonra bir Mısır Dışişleri Bakanı İsrail’i ilk defa ziyaret etmiş oldu. Daha evvelki ziyaret 2007 yılında zamanın Dışişleri Bakanı Ahmed Aboul-Gheit tarafından beraberindeki Ürdün Dışişleri Bakanı Abdul Ilah Mohammad Khatib ile yapılmıştı. 

Shoukry, Kudüs’e Mısır Devlet Başkanı Abdül Fettah El Sisi’yi temsilen geldi. Sisi mayıs ayında basına yaptığı bir açıklamada, İsrail’deki tüm partilere çağrıda bulunarak Filistin barışı için bir araya gelmelerini istemişti.  Sisi aynı konuşmada Arap ülkelerine de çağrıda bulunmuş, söz konusu barış girişimine destek vermelerini talep etmişti.